img

Защо? Какво знае Сорос, което ние не знаем все още?

/
/
/
52 Views

Защо? Какво знае Сорос, което ние не знаем все още?
Сорос затваря офиси в империята си за благотворителност на стойност $25 милиарда
Международната мрежа от фондации на стойност 25 млрд. долара, основана от Джордж Сорос, закрива офиси по целия свят, тъй като се готви да съкрати над 40% от персонала си.
Според копие от имейлите, видяно от Bloomberg, миналата седмица служителите на фондация „Отворено общество“ (OSF) в Африка са получили кореспонденция, в която подробно са описани следващите стъпки на процеса, който включва закриването на половин дузина офиси на континента в допълнение към офисите в Балтимор и Барселона.
„С решението на управителния съвет от юни да съкрати персонала с повече от 40%, числеността на служителите и необходимите офисни площи трябва да намалеят“, казва в един от имейлите Бинайфър Новроуз, вицепрезидент на OSF по програмите. „Вече не разполагаме с необходимия обем дейности, за да управляваме множество малки офиси, и затова взехме да ги намалим още повече.“
Благотворителната организация на гиганта на хедж фондовете отпуска над 1 милиард долара безвъзмездни средства годишно, включително над 100 милиона долара в Африка. Според имейл от изпълнителния директор за Африка Мутони Уаниеки местата, където OSF вече няма да има персонал, включват: Адис Абеба, Етиопия, Кампала, Уганда, Кейптаун, Киншаса, Демократична република Конго, Абуджа, Нигерия и Фрийтаун, Сиера Леоне. Офисите в Найроби, Кения, Дакар, Сенегал и Йоханесбург ще останат отворени.
„Много съжалявам, че се получи по този начин“, пише Уаниеки до служителите в имейл. „Очевидно не е това, което някой от нас е очаквал, и много съжалявам, че не съм имала информация за това по-рано“, добави тя, като уточни, че промените не са това, което ръководството „пое като ангажимент преди две години“.
Затварянето на офисите в Барселона и Балтимор беше обявено по-рано тази година, а африканските офиси „са в различни етапи на преход към затваряне или сливане в една регионална структура от 2021 г. насам“, заяви говорител на OSF в имейл. Голяма част от сателитните офиси ще бъдат закрити до края на 2023 г., добави още той.
През юли Inside Philanthropy съобщи, че OSF е премахнала повече от дузина офиси в Африка и Азия от списъка на своя уебсайт.
Официален наследник
OSF вече е в ръцете на 37-годишния син на Сорос – Алекс, който стана председател на организацията през декември 2022 г. и беше обявен за официален наследник на баща си през юни.
Според интервю от септември с Марк Малок-Браун, президент на фондацията, за втори път в рамките на три години нестопанската организация преминава през преструктуриране в опит да стане по-гъвкава. След промените OSF ще има по-малко от 500 души на заплата, в сравнение с почти 1700 през 2021 г.
Част от плана за преструктуриране включва пренасочване на приоритетите от дължимата грижа преди отпускането на безвъзмездни средства към по-голям фокус върху въздействието на даренията, което ще изисква по-малък персонал, обясни Малок-Браун.
„Огромният бюрократичен процес предшестваше отпускането на безвъзмездните средства, а след това беше много по-леко“, каза той в интервю през септември. „Обръщаме този баланс.“
Според двама души, запознати с въпроса, съкращаването на персонала ще засегне най-силно тези, които се занимават с активна дейност, като например отпускането на безвъзмездни средства. Персоналът, който работи по програмитеизвън САЩ, се съкращава от 450 на около 150 души. Програмите на САЩ ще останат в сила до президентските избори през следващата година.
Модел на възможностите
Говорител на OSF отказва да коментира конкретни цифри, докато не приключат „трудовите преговори.“
Благотворителната организация, която оперира на пет континента, ще използва и нов модел на работа с „възможности“, макар че не е ясно върху кои възможности ще се съсредоточи. Служителите, засегнати от съкращенията в Африка, се призовават да кандидатстват за длъжности „в рамките на тяхната юрисдикция“, се посочва в имейла от Новрой. „От вас се очаква да се преместите и ще носите отговорност за собственото си прехвърляне“, пише Уаниеки.
През август OSF изпрати на получателите на субсидии бележка, в която се казва, че „до голяма степен ще прекрати финансирането в рамките на Европейския съюз, а по-нататъшното финансиране ще бъде изключително ограничено.“
По време на конференция в Австрия по-късно същия месец Алекс Сорос оспори съобщенията, че това означава намаляване на работата на организацията с нестопанска цел на континента.
„За мен е новина, че OSF напуска Европа“, посочи той. „В различни издания беше съобщено, че случаят е такъв, но ние просто променяме стратегията си.“
Няколко дни по-късно беше публикувана редакционна статия на Politico, написана от него, със заглавие „Никакво отстъпление на Сорос от Европа“

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *