img

Трябва ли шофьори, употребили канабис преди дни, да остават без книжка след проверка?

/
/
/
3736 Views

Наказанието за шофиране след употреба на марихуана (която според закона е равнопоставене с хероин, кокаин и пико) са между 1 и 5 години затвор, солдина глоба и отнемане на книжката

Фактът, че шофьори губят книжките си и отнасят солидни глоби, а понякога се озовават и зад решетките заради това, че са употребили марихуана няколко седмици преди проверка от КАТ е абсурден и трябва да се промени. Това твърдение изпрати до Флагман.БГ бургазлия в анонимно писмо, с което иска да внесе светлина върху несправедливостите в настоящите проверки от пътна полиция.

„Да речем, че някой е пушил марихуана преди 5 дни и го спира полиция. Униформените решават да направят тест с дрегер за наркотици, след като алкохолната проба е отрицателна – такава е практиката при повечето проверки. Тестът отчита, че човекът е пушил трева, но без спецификация кога – просто, че в слюнката му има следи от THC (основната активна психотропна съставка в марихуаната, бел.а.) Човекът реално не е под влияние на наркотици, но все пак книжката му бива отнета още на място. Не само, че това не е справедливо, но и е меко казано абсурдно“, пише читателят ни.

Той уточнява, че има и още по-фрапантни случаи в същия контекст. Негов познат, върнал се в България след посещение в Амстердам, Холандия – столицата на легалната марихуана в Европа, бива спрян от полиция у нас и губи книжката си. За това, че е бил… турист.

„Реално се получава така, че като гражданин на Европейския съюз, човек не може да употреби легално канабис дори там, където е позволено, от притеснения, че може да бъде преследван за това, като престъпленик в България”, коментира още нашият читател в писмото си.

Факт е, че употребата на каквито и да е наркотични вещества, в това число и алкохол, са несъвместими с безопасното шофиране на автомобил. В България и специфично в Бургаска обалст, процентът на хората, които сядат зад волана в опианено състояние, въобще не е малък, но от друга страна – марихуаната като наркотик не е толкова опасна, колкото например тежките синтетики като пико, екстази и т.н.

„Редно е да се помисли за някакъв критерии на оценяване на резултатите от дръг тестовете на полицията. Съгласен съм, че да караш напушен е меко казано малоумно, но да шофираш дни след като си пушил и книжката ти да бъде отнета, въпреки че си напълно трезв – това е абсурдно”, категоричен е нашият читател.

Наказанието за шофиране след употреба на марихуана (която според закона е равнопоставене с хероин, кокаин и пико) са между 1 и 5 години затвор, солдина глоба и отнемане на книжката.

Източник: Flagman

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *