img

Трикилометров влак насред Сахара…

/
/
/
15 Views

Трикилометров влак насред Сахара

Има много влакове по света пътуванията, с които са истински приключения. Малко обаче са влаковете, които се проточват през пустинята като безкраен керван в безвремието на пясъчната пустош. Един такъв железопътен транспорт е влакът, превозващ железни руди в Мавритания. Влакът съществува от 1963 година и изминава до 704 километра през цялата Сахара от втория по големина град в Мавритания, Нуадибу, до Зуерат – там е мината за железни руди на африканската държава.
Композицията се състои от 200 вагона и четири локомотива. Дължината достига до три километра!
Затова мавританският пустинен влак е най-дългият железопътен превоз в света. Пренася около 17 хиляди тона желязна руда, което го нарежда в челните места като един от най-тежките влакове на планетата.
Желязото не е единствената суровина. По закон влакът не превозва пътници, но съществуват и допълнителни прикачващите се вагони, върху които могат да се возят хора. Разбира се, готови да пътуват под откритото небе с жестокото слънце на Сахара. Влакът служи и като доставчик на автомобилни превозни средства и на туристи, които желаят да продължат пътя си с кола след края на пътуването с влака.
Разписанието на влака не включва спирането на официални гари, но най-удивителното е, че прави малки почивки за провеждане на молитвени ритуали на пътниците. След което отново се отправя напред по пътя си.

Източник: Интернет

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *