img

Тест с чаша показва дали имате гъбички в тялото си – няма да повярвате какво расте там!

/
/
/
242 Views

Кандида, в по-малки количества, обикновено присъства в устната кухина, кожата, женските полови органи и тънките черва. При нормални по-ниски концентрации не би трябвало да създава проблеми. 

Ако обаче започне да се размножава неконтролируемо, това може да доведе до определени инфекции, наречени кандидоза.

Това може да причини различни гъбични кожни инфекции като екзема или псориазис, наддаване на тегло, главоболие и други големи здравословни проблеми, ако не се лекува своевременно.

болка в корема

Тестът със слюнка за кандида е стар домашен начин , за който някои хора твърдят, че с негова помощ можете да проверите нивата на кандида в тялото си. Хубавото на теста е, че е лесен за изпълнение, не изисква никакво оборудване и дори може да бъде забавно, докато проверявате какво и как „расте“ в тялото ви.

кандидоза

Недостатъкът на този тест е, че не е най-надеждният доказан метод за установяване наличието на високо ниво на гъбичките, което, разбира се, може да се установи само и точно от Вашия лекар с лабораторен анализ.

Щамове дрожди (гъбички) като Candida albicans живеят естествено в някои части на нашето тяло като устата, вагината и стомашно-чревния тракт.

болка гъбички

Понякога балансът на тези гъбички може да се наруши и тази гъбичка да започне да създава проблеми. Това може да доведе до вагинална гъбична инфекция, орална гъбична инфекция и по-рядко инвазивна кандидоза (когато гъбичната инфекция се разпространява в кръвния поток и вътрешните органи).

Обикновено има много симптоми на кандидоза, като бяло течение при жените например. Някои обаче твърдят, че симптоми като замаяност, умора, газове, подуване на корема и дори раздразнителност могат да бъдат причинени от повишени нива на кандида.

хронична умора

За да направите теста със слюнка, трябва да вземете чиста чаша вода. Водата трябва да е филтрирана, чиста, а не направо от чешмата. Можете дори да я сварите преди лягане, да я сложите в чаша, да я покриете с някакъв съд и на другата сутрин като станете да направите теста.

вода на котлона

Важно е преди да направите теста, просто да станете без да пиете вода, да си миете зъбите или да ядете нещо. Трябва да плюете в чашата и да изчакате около 15 минути (въпреки че някои твърдят, че 4 минути са достатъчни за резултатите).

чаша вода

Как да разтълкувате резултатите:

Ако след изтичане на времето видите мрежести образувания в чашата (това са колониите от дрожди, които се слепват), плаващи надолу по чашата като пипала, това е положителен знак за кандида.

Също така, ако забележите „топчета“ в различни части на течността, това също е положителен знак за кандида или пък ако цялата слюнка е паднала на дъното. Единственият отрицателен знак е, ако слюнката остане на повърхността на водата.

тест кандида

Въпреки че тестът за слюнка може да провери за дисбаланс на кандида в устата ви, той не е 100% надежден и може да не е в състояние да ви каже дали имате гъбична инфекция или дали нивата ви не са балансирани. Най-точният начин за изследване за свръхрастеж на кандида е лабораторен тест.

Тъй като този домашен тест няма същата диагностична тежест като лабораторния резултат, е необходимо да получите второ мнение от медицински специалист, ако подозирате кандида и имате някои симптоми.

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *