img

Татусите на полицайката Симона повдигнаха доста въпроси: Какви са изискванията на МВР?

/
/
/
864 Views

Обучението е 6 месеца в сержантското училище, в Академията на МВР – 4 години

Прекалено видима татуировка беше проблем да да бъдете приет да служите като полицай допреди две години. Но това условие вече е премахнато, защото повечето полицаи се татуираха веднага след като бяха приети на работа и това направи безпредметно изискването. А в някои сектори, например при борбата с наркотрафика, служителите даже са насърчавани да имат татуси.

Темата с полицейските татуировки стана много актуална след трагичния случай с двете загинали жени край столичния хотел “Хемус”. Полицайката Симона Радева, за която се твърди, че е подпомогнала Георги Семерджиев да се укрие, е с т. нар. ръкав от татуировки на дясната си ръка.

Подборът на кандидатите за полицаи е тежък във физическата част, проучи ТОП Новини.

55 лицеви опори, 800 метра за 3,10 мин и 240 см скок от място. Това са само част от нормативите, които желаещите да станат полицаи покриват. Те трябва да са на възраст до 40 години за сержантските училища и до 35 за Академията на МВР.

Сред изискванията е да издържат и обвития в тайнственост и според мнозина сложен психотест.

Първата пречка обаче е медицинското изследване. Там се гледат неща като зрение, заради което доста отпадат. Допреди няколко години се следеше и за татуировки на твърде видими зони, подобни на ръкава на Симона Радева.

Полицайката Симона РадеваВ предишни години заради мастило по китките кандидати дори не са били класирани. Оказало се обаче, че веднъж станали полицаи, те могат да имат мастило навсякъде. Така ограничението отпада. Особено заради това, че криминалистите, които не са униформени, не изглеждат толкова подозрително за контингента, ако са татуирани. На практика около 20-30 % изгарят още на този етап въпреки падналата забрана за татусите.

Следват физическите изпити. Те са еднакви и за кандидатите за академията, и за т. нар. сержантски училища – центровете за специализирана полицейска подготовка в Пазарджик, Казанлък и Варна.

Полицайката Симона Радева е силно татуирана.
Полицайката Симона Радева е силно татуирана.

 

Мъжете трябва да скочат от място поне 240 см за максималните 8 точки, а при 205 см получават само една. И докато това е най-ниският резултат при силния пол, за жените е най-високият. Следва бягане на 4 осморки. Мъжете трябва да изтичат дистанцията, която е 4 метра между конусите, под 16,2 сек, а жените – 16,6. Има и бягане на 800 м, а нормативът за мъже е под 3 мин и 10 сек. Точки не се присъждат за повече от 3 мин и 45 сек. Жените имат по 10 секунди повече.

Последният изпит за мъжете са лицевите опори. Там трябват поне 55 за отлична оценка, а под 30 не се присъждат точки. При жените стандартът е същият, но вместо лицеви опори се правят коремни преси. Точките от всички дисциплини се събират и напред продължават само най-добрите, а дори провалът в една категория означава отпадане от конкурса. Около 10-15% от мераклиите отпадат на физическите изпити.

Стрелковата подготовка е силно застъпена.
Стрелковата подготовка е силно застъпена.

 

Минат ли физическите изпити, кандидатите стигат до теста, който е от 2 части.

Едната определя психиката, личността на кандидатите, а другата – интелигентността им. Нови 20-30% отпадат именно тук и не стигат до заключителния етап, който е събеседване в дирекцията, за която се кандидатства.

Обикновено до този етап стигат с 50% повече кандидати, отколкото са свободните позиции. С други думи, 15 души се борят за 10 места.

И докато в други сфери в София има повече желаещи, отколкото в провинцията, в МВР е обратното. Най-много искат да са полицаи в малките градове, защото там това е единствената опция за работа. Но в затихващите селища има и най-малко обявени позиции. А заплатите са същите като в София – над 1100 лева за полицай със средно образование без ден трудов стаж. Затова някои хитреят – кандидатстват в София, работят в столицата година и бързат да се върнат в провинцията.

Преди да стане това обаче, одобрените кандидати заминават на задължително 28-седмично обучение в една от трите школи.

Там са на пълен пансион, получават 80% от заплатата на позицията, за която кандидатстват. Обучението започва с базов етап, който е от 6 модула и след всеки има изпит. Първият е “Полицията в служба и защита на обществото” и се дели на 3 части. Застъпени са 29 учебни часа. Вторият модул – “Полицейски правомощия”, е 119 часа. Той също е разделен на 3 части, сред които има обучение и по право на ЕС.

Следващият модул е “Превенция и разкриване на престъпления”. В него кандидатите учат наказателно право, криминалистика и превенция и разкриване на видовете престъпления. Тук най-много са часовете – 111, в първата дисциплина, защото е предвидена подготовка по Наказателния и Наказателнопроцесуалния кодекс.

Отделен модул е посветен на полицейската психология, която се изучава в 23 часа. Учат се и основи на компютърната текстообработка за 22 часа.

Последният модул е най-дълъг и в него се учат стрелкова подготовка и полицейската лична защита, пише 24 часа.

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *