img

Търсите къде да живеете? Наемът в това райско кътче е 88 цента на година – ето как да се уредите:

/
/
/
374 Views

Ако четете това от кибритената си кутийка в скъпия град, където всеки крайник подпира по една стена, предварително се извиняваме.

Във време, когато цените на наемите изглежда са скочили до небето във всеки голям град по света, и настаняването на приемлива (не-побъркана) цена е оскъдно, една малка общност в Южна Германия доказва, че един друг свят все още е възможен.

В най-стария жилищен комплекс в света, който все още се използва, почти всичко е същото, както при откриването му преди 500 години, включително годишният наем от 88 евро цента, провери ТОП Новини.

Добре дошли във „Фугерай“.

Добре дошли във „Фугерай“.Аугсбург в Бавария е дом на един „град в града“, а неговите обвити с бръшлян къщи, изумрудени прозорци и китни дворове, не са единствената причина, поради която това селище е желано място за живеене. Жителите на Фугерай не плащат почти нищо за един прекрасен покрив над главата си, както и за безценната привилегия да живеят в най-стария социален жилищен комплекс в света.

Някои от вас вече са повдигнали вежда на тази (фуге)райска фантазия. Ще ви кажем каква е уловката.

Преди да започнете да планирате новия си вълшебен живот в Германия, трябва да знаете някои неща. В замяна на годишен наем от 88 цента, който остава винаги неповлиян от инфлацията, се прилагат няколко условия: жителите трябва да се молят три пъти на ден, да са регистрирани граждани на Аугсбург и да са с добра репутация. Това означава, че ако искате да живеете във Фугерай, ще трябва да пребивавате 2 години някъде в Аусбург и ще трябва да сте способни да толерирате/харесвате католическата църква.

Фугерай

Снимка: iStock

От жителите се изисква също така да извършват някаква доброволческа работа на непълно работно време в общността, например градинарство, за да поддържат мястото чисто и спретнато.

Туристите могат да посетят комплекса срещу входна такса от 4 евро, а малък музей дава възможност да се надникне в това как са изглеждали отвътре апартаментите с площ 60 кв. м.

Тъй като сигурно се чудите как и защо става това, ще ви върнем в началото на XVI в. и живота на местното семейство Фугер. Когато се заселват в Аугсбург през 1367 г., Фугерови се издържат от търговия с плетива, но бизнес фамилията бързо установява важни връзки и се превръща в една от най-богатите фамилии в града.

През годините те придобиват огромни площи и недвижими имоти в Аугсбург и основават няколко социални инициативи. Якоб Фугер се прочува като най-богатия банкер в града, което му спечелва прозвището Якоб Фугер Богаташа. Но в съответствие с ценностите на семейството си (или т.нар. „католическо чувство за вина“) Якоб Фугер се чувствал социално отговорен и искал да се отблагодари на обществото под формата на достъпни жилища за по-бедни семейства.

Фугерай

Снимка: iStock

Така се ражда идеята за Фугерай и през 1521 г. той дарява земя за създаването на първия в света комплекс от социални жилища за нуждаещи се семейства и лица. Но при едно условие: той ще напише правилата и те ще останат завинаги, каквито са.

До 1523 г. са построени 52 къщи с църква, площади, фонтани и още улици на път. През следващите 150 години бизнес империята на семейството се разпада, но за щастие на нуждаещите се в Аугсбург необичайното наследство продължава да съществува и е добър пример за всички банкери, които искат да влязат в историята с това, че са облекчили, а не изострили жилищната криза.

Домът е нещо повече от покрив над главата, той е усещане за безопасност, сигурност и достойнство. Социалните жилища са необходимост и винаги са били, та когато си мислим за тази дестинация, се сещаме и за това. Тази баварска красавица показва, че това, което ни се струва невъзможно, е някъде там и работи безотказно.

Как да се уредим във ФугерайИзточник: Една

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *