img

Световните медии гърмят, никой не е й подозирал! Ето тайния план на Кирил Петков, работата е много дебела

/
/
/
343 Views

Българският премиер Кирил Петков планира да присъства на среща на политическите лидери на групата Renew Europe в понеделник, съобщава американската медия „Политико“.

Изданието отбелязва, че това е най-силният знак, че „неговата партия „Продължаваме промяната“ се готви за присъединяване към либералната група на европейско ниво“.

Срещата в понеделник е предварителна и се организира преди Европейския съвет. В нея ще участват политически лидери като френския президент Еманюел Макрон и холандския премиер Марк Рюте, както и европейските комисари, които са членове на политическото семейство Renew – Маргрете Вестагер и Тиери Бретон.

Именно Макрон е инициаторът за създаването на Renew Europe, като в групата е включен и Алиансът на либералите и демократите в Европа. ДПС членува в този Алианс. Членка е била и НДСВ, но поради неплатена такса за членски внос е отпаднала от групата.

Лидерът на групата Renew Europe в Европейския парламент Стефан Сежурне има специално отношение към Петков, след като изненадващо той спечели последните избори в страната и обяви антикорупционната си програма. Петков обсъди възможността за присъединяване към групата със Сежурне през януари, по време на пътуване до Брюксел, когато се срещна и с двамата лидери на „Зелените“.

Една основна пречка пред членството на българския лидер обаче остава да бъде изчистена: фактът, че Renew е дом на съперническата българска партия ДПС, чийто депутат Делян Пеевски е санкциониран по „Магнитски“, отбелязва още „Политико“. ДПС заседава с трима евродепутати в групата Renew в Европейския парламент, а Петков изразява своето безпокойство от този факт, защото двете партии имат различни възгледи.

Междувременно Кирил Петков заяви о време на дискусията „Изгубено десетилетие?“ в рамките на годишната среща на Световния икономически форум в Давос, че „можем да бъдем оптимисти за следващото десетилетие, ако вземем предвид поуките от изминалите 10 години“.

Премиерът посочи, че в годините назад не са направени достатъчно стратегически стъпки, които да не позволят нарастването на зависимостта на Европа от руския газ и които да противодействат на хибридните атаки, съобщиха от пресцентъра на МС.

Относно въпросите на сигурността и отбраната, Петков заяви, че е липсвало достатъчно стратегическо мислене за логистиката по източния фланг. Министър-председателят каза, че има проблем и с чуждите агенти, който е актуален в България. Според Петков именно всички допуснати пропуски не са дали възможност да има подобаващ отговор на енергийната криза и войната в Украйна.

Изводът е, че трябва да действаме заедно, изтъкна Кирил Петков и даде пример как в кратки срокове след спирането на доставките от „Газпром“ България успя да намери алтернативи. Той заяви, че оптималното използване на инфраструктурата в региона дава възможност за енергийна диверсификация не само на България, но и на Балканите. Премиерът Петков изрази надежда, че в края на настоящата година България ще бъде независима от руския газ и ще има много по-зелена икономика.

Министър-председателят е придружаван от началника на политическия му кабинет Лена Бориславова и от съветника му по външнополитически въпроси. Годишната среща на Световния икономически форум, която се провежда в периода 22-26 май, преминава под мотото „Историята в повратна точка: правителствени политики и бизнес стратегии“. Форумът събира над 2000 икономически и политически лидери, интелектуалци, журналисти и експерти от целия свят, които имат възможност да дискутират широк кръг актуални въпроси, сред които възстановяване на глобалното сътрудничество, възвръщане на икономическото равновесие, борба с измененията на климата, трансформация на индустрията, иновации, управление и киберсигурност и други.

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *