img

Стиляна Николова – кое е златното момиче, което накара цяла България да се гордее?

/
/
/
654 Views

Краят на ноември донесе повод за истинска радост и гордост на всички българи! Страната ни има европейска шампионка по художествена гимнастика за първи път от 1995 година (тогава Теодора Александрова печели златото в многобоя и във финала на обръч).

15-годишната Стиляна Николова спечели европейската титла във финала с лента при девойките на Европейското първенство по художествена гимнастика в Киев (Украйна).

Стиляна заслужено взе най-високата оценка със силна и безгрешна игра – 21.550 точки, съобщиха от БФХГ. Така тя стана европейска шампионка на лента, а само 1/10 я раздели от първото място във финала с топка и така завоюва сребърен медал.

„Честно казано, знаех, че точно с това съчетание на лента съм способна да извоювам златен медал на това Европейско първенство! Помогна ми това, че бях спокойна, много добре подготвена и знаех, че мога да си изиграя съчетанието без грешка!“, казва шампионката в интервю за Фейсбук страницата на БФХГ.

България спечели целия пакет медали и благодарение на Ева Брезалиева, която спечели бронзов медал на въже, както и беше на косъм от медала на бухалки, където се класира на 4-то място след отлична игра.

„Ева за мен е шампион и уникален състезател!“, казва Стиляна. А за усещането да си на почетната стълбичка споделя: „Чувството е неописуемо! Не мога да подбера точните думи да ви опиша каква чест и гордост  изпитвах да слушам БЪЛГАРСКИЯ химн в моя чест!“

В специално видео медалистките ни споделиха, че посвещават своите спечелени медали от Европейското първенство на всички медици в България, които се грижат за нашето здраве.

Коя обаче е Стиляна – малкото момиче с огромния талант, което със сълзи в очите пя националния ни химн и донесе толкова поводи за гордост? Родена е на 22 август 2005-та в Египет. Израсла е там, но казва, че нейната родина е и винаги ще бъде България, за която се състезава. У нас шампионката се състезава за великотърновския „Етър-Елит“.

Истински талант с огромно бъдеще – така определят Стиляна, която тренира от 3-годишна, а спортният й талант се предава по наследство. Тя е дъщеря на Паулина Николова – световна шампионка с ансамбъла по художествена гимнастика на България през 1983-та и 1985-та година и легендарния футболист от световното в Мексико – Илия Дяков.

Стиляна споделя, че няма любима композиция и обича всичките си съчетания, но признава, че любимият й уред са бухалките. За свой идол в съвременната гимнастика определя Боряна Калейн, а от миналото много се възхищава на своята майка и мечтае един ден да бъде като нея.

 „Това беше моето последно състезание като девойка. От тук нататък ще сменим съчетанията и ще се готвя за голямата гимнастика във възраст жени.“, споделя още Стиляна в интервюто за Българската федерация по художествена гимнастика, а тайната на своя успех определя с две думи – „МНОГО ТРУД!“.

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *