img

Стефан Илчев: Напускам България, защото не искам да пробивам там, където не съм желан

/
/
/
335 Views

Стефан Илчев взе едно от най-кардиналните решения в живота си – да напусне родната си България! Причината е много емоционална, но и достатъчно прагматична, за да не допусне колебание.

„Когато човек е образован и знае какво може, иска да го прави или с хора на неговото ниво, или с такива, които са много над него, за да има какво да научи. Има огромно противоречие между това, което се случва в социалните мрежи, и това, което става реално на сцената“, признава той в откровен разговор с Мон Дьо по Нова тв.

Музиката в България се е превърнала в нещо, а не в изкуство, заяви певецът Стефан Илчев, който е решил да напусне България. Дори да получа награда, едва ли бих се зарадвал, каза пред камерите на Нова тв певецът.

„Всеки тук се прави на певец, а на талантливите не се обръща внимание. Телевизиите се борят за рейтинг, но не си дават сметка, че и възпитават. Интернет е станал заместител на книгата и учебника. Стойностното изкуство е извън медиите, каза още певецът. Странно – една песен е хит в чужбина, у нас – не. Не искам да пробивам на място, на което не съм желан. Ще пробвам там, където ме харесват.“, сподели Илчев.

От 15 години създавам авторска музика и все още ме пишат, че съм млад певеч и автор, а съм на 40 г. Трябва ли да стана на 70 г., за да имам концерт?

Да, ставало ми е неприятно, че не ме включват в класации, номинации. Много пъти ми е минавала мисълта да се откажа. Питал съм се защо го правя, след като оставам неудовлетворен. Като омагьосан кръг е… Интернет е станал заместител на книгата, на учебника. Всичко вече е много забързано, няма време за стойност, а всъщност всичко се получава с натрупване.

Аз съм щастлив от това, което правя, но не съм удовлетворен. Имам възможността да пея и зад граница. Приемат ме добре, въпреки че пея на английски. Говоря за Италия. А за някои хора в България не е достатъчно да попадна в българска телевизия.

Стефан Илчев напуска БългарияПрапрадядо ми е италианец, дотук най-много съм в Италия, но само на почивка. Заминавам за Италия да опитам. Започнах работа с италиански композитори и това много ме вълнува. Не можете да си представите какво е чувството да чуете акорди от пиано в 1 през нощта и някой да ви каже „Ето това си ти!“, сподели певецът.

Не искам да пробивам на място, на което не съм желан. Правил съм достатъчно опити извън родината. Искам да правя музиката си и тя да достига до голяма публика, без да си плащам за това, както се случва в момента. Не искам да съм просто поредния артист в България, който става и си заминава. Но чашата отдавна е преляла…

Работя, влагам много, правя песни с качествени автори, но и така не се получава. Не искам просто да правя нови песни и те да не се пускат по родните телевизии… Вече съм на 40, а още срещам, че ме представят из медиите като „млад поп изпълнител“?! Не, че съм възрастен, но е обидно.

Не, не се отказвам от България. Тази музика ще стигне и до България. Имам какво още да дам на българската музика.

В Италия искам да ми се случи чудо. Омръзна ми от обикновени, елементарни неща. Пожелавам си чудеса!

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *