img

Старши анализатор шокиращо: Вече сме №1 по смъртност от К-19 в света, но най-страшното предстои

/
/
/
312 Views

За съжаление, възможно е пикът на четвъртата вълна от коронавирус да е тази или следващата седмица. Вчера и днес минахме рекорда на починали хора от есента на 2020 г.

Това обясни в сутрешния блок „Денят започва“ Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

Въпреки тревожните данни и високият процент на смъртност сред неваксинираните хора, българите продължават да са скептични към ваксините. Защо това е така обаче, е сложно да се говори.

„В момента имаме рекордни ваксинации в Европа, например в една Испания или една Франция, и там има ниска смъртност“, обясни Безлов.

Политическата криза е един от съществените фактор за ситуацията с ваксините и непредприемането на популярни мерки у нас, смята експертът.

„Освен това, имаме изключително интензивно присъствие на антиваксърско говорене в медиите“, допълни Безлов.

В България смъртността е много висока, а със случаите от последните седмици, просто ние надминахме Перу, обясни експертът.

„За мен една важна стъпка при продължаващия натиск в болниците, би била да има някакво усилие като в Румъния – пациенти с тежка ситуация да се изнасят към съседни страни в ЕС“, смята Безлов.

БЛИЦ припомня, че Перу излезе миналата седмица на първо място в света по смъртност на глава от населението, след като броят на смъртните случаи, причинени от коронавируса, надхвърли 200 000, по данни на Министерството на здравеопазването на тази страна.

Министерството съобщи на 23 октомври за 25 нови смъртни случая през предходното денонощие, с което южноамериканската страна премина символичния праг с 200 003 смъртни случая от началото на пандемията през март 2020 г.

Андската държава с население от 33 милиона души е регистрирала и 2,2 милиона инфекции.

Със своите 6 065 смъртни случая на милион население смъртността от COVID-19 в Перу бе отчетена като най-високата в света, според обобщение на АФП.

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *