img

Що е то Щутград? Тези, които се интересуват от история и особено от загадки знаят.

/
/
/
42 Views

Що е то Щутград? Тези, които се интересуват от история и особено от загадки знаят. Това е едно прелестно кътче в Родопите. С име Щутград (среща се като „Щут”, „Щуда града”) местните хора наричат от незапомнени времена един мистериозен и неизследван величествен скален масив, разположен близо до село Ситово и прочутия Ситовски надпис. Причудливи скални форми, явни следи от човешка дейност и почти пълна липса на археологически изследвания характеризират тази забележителност. Има данни, че през 1967 година са правени много скромни археологически проучвания, но всъщност терена не е изследван реално или задълбочено поради неговия голям мащаб и хроничната липса на пари.
Според някои хипотези, най-вероятно става дума за останки от крепост, светилище и мегалитен култов комплекс на тракийското племе беси или дори по-ранни периоди. Според Херодот, бесите са жречески род от тракийското племе сатри, които „не били подчинени никога на никого” и живеели „високо в планините”. Легендите твърдят, че по време на Римската империя в Щутград е имало монетарница, което за дълги периоди превръща местността в мишена за многобройни иманярски набези.
Какво е открито, изнесено или пък унищожено не е ясно. Едно е ясно. Щутград е истински магнит за почитатели на природата, историята и загадките. Не малко хора твърдят, че там има специфична енергия. Не знам дали това е така, но знам, че държава, която не е изследвала задълбочено подобно място, „не си е на мястото”. За туризма и държавата дори няма да отварям дума. Всъщност българите в социалните мрежи със своите постове и снимки правят повече за привличане на туристи у нас от всички министерства накуп. Или казано с тъжна усмивка, прекрасният Щутград се намира в една „щура държава”, която не знае какво притежава.

(Снимките са благодарение на Anna Karkovska, Пламена Салутова, Стефка Точева, Стоян Чобанов и Христо Димов)

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *