img

Райчев няма спирачка: Кирил Петков е младият Зеленски, „на фона на Орбан изглежда отлично“

/
/
/
294 Views

Правителството успя да си купи време до септември догодина максимум, заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ анализаторът Андрей Райчев. През есента на 2023 г. трябва да се проведат редовните местни избори в България.

Според Райчев премиерът Кирил Петков се е справил с двете надвиснали пред кабинета кризи – изпращането на оръжие за Украйна и ветото над еврочленството на РС Македония по един и същи начин. Той „намерил цаката на западняците“, като казвал на западните ни партньори това, което те са искали да чуят толкова пъти, че те са останали с убеждението, че го е изпълнил. „Нищо от това, което той говори там, не се прави тук“, изтъкна Андрей Райчев. И повтори, че „тази политика на двете лица сработи“.

„Петков повтаря нещата, които запада иска да чуе. Той е младият Зеленски. На фона на Орбан изглежда отлично. Нищо подобно от това, което той говори там, не се прави тук. Ние не дадохме оръжие на Украйна, няма да вдигнем ветото от РСМ, но той много иска. Това е просто политика – политика на двете лица, която му донесе успех. Намери им цаката, а тя се оказа елементарна и примитивна до неприличие“, посочи още Райчев.

Според него темата с влизането в еврозоната се ескплоатира от партии като „Възраждане“. Приемането на еврото и присъединяването ни към Шенген според Райчев ще вкара страната ни в „ядрото на Европа“.

Така Петков „прескочил“ две кризи, които имали капацитета да го съборят – и тази за Украйна, и тази за Скопие.

Райчев силно защити идеята, че България трябва да влезе в Шенген и да приеме еврото. Според него това са завършващите щрихи на пътя ни към Европа, това ще ни „постави в ядрото“. Анализаторът е категоричен, че да съпоставяш този резултат с 10 – 15% инфлация и повишаване на цените е смехотворно.

Според него в България се предлага алтернативен проект, този на партия „Възраждане“, които искат „да си устроим 10 ноември наобратно“. И подчертава, че тези, които искат да гласуват за тях, трябва да имат това предвид. Райчев твърди, че таванът на „Възраждане“ е 20% доверие.

За ГЕРБ той твърди, че голямата им цел е не падане на правителството, а излизането от изолация. Падането на правителството може да бъде само средство по този път.

Най-голямата неизвестна, която може да обърка всички сметки, е войната в Украйна, подчертава Райчев. Той каза, че това, което се води в момента още не е война. Война ще бъде, когато ракети записят Киев.

Заедно с него в студиото на БТВ бе политологът Христо Панчугов. Според него липсва усещането на желание да се отиде на предсрочни избори.

Той обаче не е съгласен с Райчев, че „сме успели да заблудим западняците“.

Източници: бТВ, „Епицентър“

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *