img

Пуснах едното дете, за да спася другото: трагедията на плажа край Китен е огромна!

/
/
/
444 Views

Инцидентът е станал между два спасителни поста в неохраняема ивица от плажа край Китен. Две деца влезли в бурното море, въпреки предупреждението и са завлечени от течението.

Турист се спуснал да ги спасява.

„Майката, която беше сама на плажа, ми колабира в ръцете, тя се оказа диабетик. В същото време човекът, който беше извадил момиченцето, плачеше и каза:

„Исках да спася и двете, не можех! Водата ме завличаше и пуснах едната, за да мога да извадя поне едното момиченце“, разказва Мая Стоицев за трагедията, разиграла се пред очите ѝ.

Според очевидците, спасителите от съседния пост са закъснели с реакцията си. Дори не са разбрали, че има второ дете във водата, а линейка е трябвало да дойде чак от Созопол.

„Майката ме обвинява, че аз не съм си бил на мястото и съм тичал 200 метра, за да стигна до тях. На мен работното ми място, според дневника, на който се разписвам, е в другата част на плажа“, каза спасителят Цветин Георгиев.

Мая Стоицева е звъняла на спешния телефон 112.

„Линейката дойде, когато крещях на хората от 112, че майката ще умре в ръцете ми“, спомня си с ужас жената.

Екипът на Спешна помощ е научил за инцидента по радиостанцията.

„Грабнах оборудването и тичах към неохраняемата зона. Спасителят беше направил няколко вдишвания уста в уста. От моя страна не се наложи някаква специална реанимационна намеса. Установих пулс, дишане, кръвното беше нормално, но детето беше стресирано. Това е нормално“, обясни ситуацията медицинската сестра Тони Момчилова.

В спасителната акция се включиха джет и дрон, но опитите да открият 15-годишното момиче се оказват безуспешни.

„Реално, докато извлечем първото момиче до плитката част, това беше моментът да се търси и за второто момиче. Защото морето беше много бурно и много опасно“, каза старши спасителят Цветко Гогов.

Спасеното 10-годишно момиче е с пневмония в бургаската болница.

Твоят коментар

1 Comments

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *