img

Проф.Витанов пак показа червена Ковид-карта: Утре свършва „Синьо лято“, започва „Празни болници“!

/
/
/
294 Views

Предлагаме ви традиционния анализ на математика проф. Николай Витанов, касаещ Ковид-пандемията у нас. Ето какво написа той в профила си във Фейсбук за датата 14 юли 2022 г.

„Най-напред, както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна“, написа той в профила си във Фейсбук.

Сега по същество.

Както винаги, първо пандемията, после войната.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Сценарият „Синьо лято“ се очаква да е стабилен до ниво на 14-дневната заболеваемост 150 на 100 000. В момента 14-дневната заболеваемост е 142.99 на 100 000. „Синьо лято“ е стабилен. Ден 59-ти. 60-тият ден е утре. Тогава се очаква да изпратим Синьо лято и да дойде сценарият „Празни болници“. Много отдавна ви писах, че Синьо лято може да бъде стабилен 90 дни, АКО НЕ СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО ОТ ЧУЖБИНА.

Юрдеците пропускат това с големите букви и крякат. Е, юрдечета мои, писах ви много отдавна, че ако си внесете вирус от чужбина, което и правите, сценарият ще е стабилен 60 дни, тоест до 15 юли. Определих и граница на стабилността – 14-дневна заболеваемост 150 на 100 000. Хайде сега, гледайте, кога ще стане 150 на 100 000. Днес е 142.99. Ей такива точни прогнози искам да видя от вас.

Виждам обаче само един чудовищен рев срещу Витанов по повод поредната точна прогноза. Смешни сте. Поне млъкнете, та да не ви гледат хората какви сте комплексари. Ревете, та се дерете. Не можете да приемете, че може да има някой, който може да прави добри прогнози. Мръсните навици по нашите земи, да се плюе по тези, които могат, трябва да се изкоренят. Само тогава ще излезете от калта, в която сте се набили.

Лятната вълница си напредва.

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. ОТКЪДЕ МОЖЕ ДА СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО? От Гърция и западна Европа. Франция – 120 000 нови случая, Германия – над 150 000, Италия – 110 000, Гърция – тук и информация няма вече колко са, правете си сметката какво е положението. Там модифицираният Омикрон си бушува. Внасяме си.

2. Общата обстановка – Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 104 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Да видим числовите доказателства за това.

3. Базовото репродуктивно число – днес е 1.25.

Такова беше и очакването – полека да надмине 1.00. Чета рев – ама как тъй, броя на новите случаи расте, а репродуктивното число расте. Репродуктивното число зависи както от броя на тези, които влизат в епидемията като нови случаи, така и от броя на тези, които излизат от епидемията. Тъй, че може да се случи, броят на новите случаи да расте, а репродуктивното число да намалява. Какво ревете. Хем не знае, хем реве. На това му се вика ефект на Дънинг-Крюгер. Като не ти харесва репродуктивното число, както са го измислили хората, седни и измисли по-добро. Ама не можеш. Какво ти остава – да ревеш по форумите. Жалки картинки.

Писах ви, пиша и пак – очаквах числото да надмине 1.00, което означава, че се очаква заразата да спре да се свива. Почвайте да ревете сега, че плаша хората. Закъснявате, прогнозата вече се сбъдна, хората така и не разбраха, че ги плаша.

3. Проверката за суперпожар – няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната – 0.39

София-град – 0.45

Пловдив – 0.33

Бургас – 0.66

Варна – 0.53

По южните граници

Благоевград – 0.27

Кърджали – 0.43

Смолян – 0.30

Хасково – 0.37

Ямбол – 0.43

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение – 1.00

2. Над 1.00 – дифузно разпространение

3. Под 1.00 – дифузната разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше – няма проблеми. Индексите са под 1, няма дифузно разпространение.

За страната, индексът е около 2.5 пъти под критичната стойност. Засега, причини за безпокойство няма. Но трябва да сме внимателни. Посоката на стойността на индекса е – нагоре. Нали помните – преди месец беше към 10 пъти под критичната стойност. Дифузното разпространение още го няма, но клъстерното набира скорост. Къде – в големите градове. По южните граници ситуацията е малко по-спокойна, но и там вносът от юг набира скорост.

Тук стандартното предупреждение – Надхвърлихме 1000 случая на ден. Тръгваме към 2000 случая на ден. През следващата седмица се очаква да сме в околност на 2000. Пазете се вече, особено в големите градове, където има много хора, събрани на едно място.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 104 дни. Да видим колко ще издържи. Прогнозата беше да издържи 100 дни след падането на извънредната епидемична обстановка. ИЗДЪРЖА. ПРЕДСКАЗАНИЕТО СЕ СБЪДНА.

Хайде ревете сега. Вийте и обяснявайте на Луната колко сте недоволни от точните прогнози на Витанов. Обяснявайте и какви сте добри и как и вие можете да ги правите тия неща. А тя просто ще ви попита – Е, хайде, де, кажи ми какво ще е след 100 дни. Ама не можеш. А Витанов може. И го е правил неведнъж пред очите на целия народ. Хайде ревете сега, дано ви олекне.

По морето

Виждате какво е по морето. Варна – около 2 пъти под критичната стойност, Бургас – около 1.5 пъти под критичната стойност. Стойността за Добрич е 0.45. Тук – около 2 пъти под критичната стойност.

Спокойно е. Писах ви – юли ще почне спокойно. Така и става. До средата на юли ще е спокойно. После пак ще е спокойно – ще има доста случаи, но здравната система се очаква да издържи и болниците да не се напълнят.

За сведение – индексите в още няколко области

Монтана – 0.31

Пазарджик – 0.35

Перник – 0.37

Плевен – 0.21

Разград – 0.29

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Обстановката вътре в страната, където са по-малките области, е спокойна. Стойностите са 3 до 5 пъти под критичната стойност. Няма дифузно разпространение на вируса. Никъде из страната. Това е добре.

Нали виждате – индексите ви казват точна какво е положението в съответната област и ще ви кажат кога ще пламне дифузното разпространение. Това може да се прогнозира и да се взимат мерки.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.

Очакванията са да започне леко повишаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 39

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

Няма и 10%

Текуща заетост неинтензивни легла : 490

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ :5000

Тук наближаваме 10%

Не се очаква да я стигнем заетостта за дестабилизиране на сценария „Празни болници“ до края на август. Ама рев, ама вой. Смешни сте. Ти му казваш, спокойно, болниците са празни, ще си изкараш лятото без особени проблеми, то ти се юрдечи насреща. Е, добре, де дайте вие прогноза какво ще е в болниците в края на август. Не можете. Виж да ревете, можете.

„Празни болници“ няма да се дестабилизира да края на лятото. От вас се иска спокойствие и хладнокръвно да се пазите за да не си лепнете Ковида. Може и да протича по-леко, но не знаете що за хронични болести може да ви се активират после. Тъй, че пазете се. Господ е наш човек, подава ни ръка да изкараме спокойно лято. Но в кошарата няма да ни вкара. От нас си зависи.

4. Проверка за тотален локдаун. Какво беше това тотален локдаун? Сценарий „Синьо лято“ е стабилен. Никакъв локдаун не се очаква. Държим така и няма да има проблеми. Като дойде „Празни болници“ пак няма да има локдаун. Тъй, че, спокойно. Никой няма да ви затваря. „Празни болници“ стабилен – няма локдаун.

5. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Смъртността до края на стабилност на Синьо лято и на Празни болници ще е ниска.

6. Заключение от проверката – и днес, 104 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Сценарий „Синьото лято“ още е стабилен, здравната система се справя с проблемите, целта – лятото да е спокойно, все повече се постига.

Дифузното разпространение засега е добре угасено.

Прогнозата я знаете- това ще продължи. Юли върви спокойно, както се и очакваше. Спокойствието се очаква да продължи, „Синьо лято“ ще се дестабилизира, но болниците няма да се напълнят.

ВНИМАВАЙТЕ В ГЪРЦИЯ.

7. Днес – картата на прогнозната 14 дневна заболеваемост. Виждате какво почва да става полека – червеното расте на площ, че на места почва и да потъмнява. Нормално е – напредваме с вълницата. Писах ви, че вече е добре да се пазите. Пазете се, кой както намери за добре.

карта заболеваемост

С ДВЕ ДУМИ

1. ЛЯТНА ВЪЛНИЦА Е ТУК. ОБСТАНОВКАТА Е СПОКОЙНА, ТЪЙ КАТО ВЪЛНИЦАТА Я ОЧАКВАХМЕ И ПРЕДУПРЕДИХМЕ НАВРЕМЕ

2. ПРИ НАД 1000 НОВИ СЛУЧАЯ НА ДЕН Е ДОБРЕ ДА СТЕ С ПОВИШЕНО ВНИМАНИЕ. СЛУЧИ СЕ ВЕЧЕ – ВНИММАВАЙТЕ. ОТИВАМЕ КЪМ 2000 СЛУЧАЯ НА ДЕН. ОЧАКВАНО ПРИСТИГАНЕ В ОКОЛНОСТ НА 2000 СЛУЧАЯ НА ДЕН – ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА.

3. ЗАСЕГА ПРИЧИНИ ЗА БЕЗПОКОЙСТВО НЯМА. СИНЬО ЛЯТО СИ ОТИВА ТОЧНО СПОРЕД ПРОГНОЗАТА, ИДВА „ПРАЗНИ БОЛНИЦИ“.

4. ТРЪГВАМЕ ОТ МНОГО НИСКА БАЗА. НЯМА ДИФУЗНО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ. ЗАТОВА БРОЯТ НА СЛУЧАИТЕ У НАС Е МНОГО ПО-МАЛЪК ОТ БРОЯ НА СЛУЧАИТЕ В ДРУГИ СТРАНИ. ВНИМАВАЙТЕ КАТО ХОДИТЕ В ЧУЖБИНА!

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *