img

Проф. Рачев: ИЗПЕПЕЛЯВАЩА вълна ни помита скоро – ето какви температури ни чакат

/
/
/
306 Views

Предстоят ни най-топлите дни в годината според народните вярвания – т.нар. горещници .

Традиционно те се падат в средата на юли и тогава времето действително е най-топло през годината. У нас горещниците идват с почти 40-градусови температури. По тези дни в миналото хората гадаели каква ще бъде зимата, разказва пред вестник „Телеграф” климатологът от Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. Георги Рачев.

Горещниците са в средата на юли и съвпадат с три християнски празника – Св. Кирик и Св. Юлита в четвъртък, Св. Юлия, която се чества в петък, и Св. Марина, която почитаме в събота.

Първият ден на горещниците ще вдигне живакът до 39 градуса. В четвъртък на повечето места температурата ще бъде между 33 и 36 градуса, като в някой райони те могат да скочат до 38-39 градуса.

Очаква се денят да бъде много горещ и да отбележи върха на третата топла вълна, уточнява професорът.

„През втория ден ще започне захлаждане, ако можем да говорим изобщо за захлаждане при температури от 30-32 градуса в София. През последния ден от горещниците ще имаме превалявания и температури в столицата ще са под 30 градуса, а в останалата част от страната те ще са под 33 градуса”, уточнява още той.

Хората са използвали горещниците, за да гадаят какво ще бъде времето и да надникнат напред в бъдещето, отбелязва проф. Рачев. Най-топлите дни в годината от климатична гледна точка обаче са на 7, 8 и 9 август. Тогава е върхът на най-високите средни годишни температури.

Народното поверие гласи, че каквото е времето през тези три дни, такова ще бъде времето през зимните месеци. Всеки ден отговаря за съответния месец.

„Гледам с усмивка на народната метеорология. В старите книги, които съм чел, пише, че колкото по-горещо е, толкова по-люта ще е зимата. И обратното – колкото по-дъждовно и прохладно е през съответния горещник, толкова по-меко и дъждовно ще е през съответните зимни месеци”, отбелязва климатологът.

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *