img

Проф.Кантарджиев: 70 % от хората трябва да се ваксинират!

/
/
/
482 Views

Нали всички мерки и усилия, както и това, че пролетта нямахме инфекция, винаги гледаме да не натоварваме здравната система, беше за да чакаме добра ваксина. Хубаво е да представя на хората, които представят публично своето мнение, тъй като съм в Експертна комисия по контрол на ваксинирането.

Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев в телевизионно интервю.

„Предлагаме на министъра колко ваксини да се закупят тази година, кои да бъдат задължителни и кои препоръчителни. До сега не сме се дънили във ваксинационната политика на страната“, заяви той.

Проф. Кантарджиев обясни, че първо ваксината срещу COVID-19 трябва да се регистрира в ЕК и след това тръгва към България.

„На българския народ трябва да се обясни какви ваксини се чакат. Това е една солидарна политика на ЕК. Когато немският гражданин има достъп до ваксини, тогава и българският гражданин ще има.

Истинският немски гражданин все още слуша лекарите си, тъй като имат опит, а не какво казва някой си молекурялен епидемолог. Първо питайте каква е квалификацията. Ако мен ме карате да говоря за дамска мода, няма да съм експерт“, обясни той.

„За жалост, един толкова сериозен проблем, започна с големи майтапи. До края на този месец и следващия месец ще имаме достъп до първата фаза на ваксините. Някой като се изцепи, че няма да се ваксинира и още 20 хиляди души ще кажат, че щом той няма, значи и те няма да се ваксинират“, каза експертът.

„Около 10-15% са имали контакт с вируса, а трябва 70% от населението да го е минало, за да постигнем успех“, категоричен е той.

„ЕК изкара нови дефиниции на случаите за PCR и антиген тест. Ако възприемем това сега, няма да е окей за обществото. Преди седмица имахме 4 хиляди теста, ако отчитахме и антигените, случаите щяха да са 6-7 хиляди.

То трябваше и ноември да изписват PCR тестове, вече сме декември. От 14 ноември имаме кратко плато и намаляват случаите. В София случаите са около 25% по-малко. Хората, които работим, го усещаме“, обяви проф. Кантарджиев.

„Ако ще се втурват в мола на 21-ви декември, нека да се втурват с маски. Второто, което е важно – ако си с маска, се заразяваш с малко вирусно число и ще изкараш по-леко вируса, тъй като вируса няма да стигне до белия дроб и няма да развият пневмония.

Не се събирайте повече от 3 семейства, моля ви. На Коледа трябва да имаме добри резултати. Защо на 21-ви? Може би защото е рождения ден на другаря Сталин“, пошегува се той.

Проф. Кантарджиев и посочи какво голямо щастие го е сполетяло в последните дни:

„Тодор Веселов Кантарджиев се казва внукът ми. Няма такова щастие. Благодаря на майката на детето и на сина ми, че ме зарадваха с това щастие. Човешката душа има нужда от спокойствие и красота“.

Би ти ви, Блиц

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *