img

Предложение: Паметникът на Съветската армия в София да се казва „Слава на Украйна“

/
/
/
203 Views

Предложение да бъде преименуван паметникът на Съветската армия в Княжеската градина в София е било внесено в Столична община и до премиера Кирил Петков, съобщава Nova.

Към предложението монументът да бъде прекръстен на „Слава на Украйна“, внесено от дъщерята на президента Жельо Желев – Станка Желева, е била приложена и подписка.

Според Желева проблемът с паметника съществува от много години и досега е имало множеството опити той да бъде премахнат.

Тя обаче е на мнение, че в този момент монументът е нетърпим, като причина з това е надписът върху него, който говори за благодарност към Съветската армия „освободителка“.

„От какво е освободила съветската армия България? Освободила ни е от демокрация и от политически и интелектуален елит“, коментира Желева.

Във внесеното от нея предложение се посочва, че докато паметникът бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство, името му може да бъде сменено на „Слава на Украйна“, а надписът му да бъде променен на: „Слава на украинските армия и народ, защитници на демокрацията в Европа“.
Нека не говорим за премахване, а за преместване

Станка Желева изрази още надеждата си ,че казусът да бъде решен в най-скоро време.

По думите ѝ към момента идеята получава подкрепа, но очаква и сериозна съпротива срещу нея.

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *