img

Помните ли Мария, която уби насилника си Боньо Фаса? Вижте какво се случва с нея:

/
/
/
3467 Views

Шест години след шумния случай, при който 18-годишната ученичка в Търговската гимназия в Стара Загора Мария Гиздева уби 62-годишния рецидивист Богдан Динев, по прякор Боньо Фаса, делото едва се движи на първа инстанция.

В началото на месеца заболяване на адвокат отложи за пореден път съдебно заседание и делото вероятно ще продължи наесен. Разследването на престъплението беше над 2 години, а сега пък Темида не бърза да реши защо Мария уби Боньо Фаса.

На 25 юли 2016 г. в дома си на приземния етаж на къща на улица „Чая“ 44 в Стара Загора издъхва от остра кръвозагуба застаряващ насилник с множество присъди и непресъхващ интерес към жените. Открит е на следващия ден от племенницата си гол и потънал в кръв. Край него имало нож. Часове по-късно в полицията се предава с адвокат ученичката Мария Гиздева, а следите по ножа са от нея.

Предистория

боньо фасаДинев имал зад гърба си близо 30 години излежаване на присъди за различни престъпления, най-често за изнасилвания. Гиздева, която учела в Търговската гимназия, се запознала с него в кафенето, където работела като сервитьорка през лятната ваканция. Той често се отбивал там и я заговарял. Мария и семейството й се били преместили от Твърдица и тя не знаела, че редовният й клиент е криминално проявен, многократно осъждан и известен с това, че непрекъснато търси контакти с по-млади от него жени и момичета.

С Мария той се държал като добродушен дядо. Оплаквал се, че е в лоши отношения с дъщеря си, която била на годините на Мария. Според Гиздева тя решила да помогне на мъжа, като го сдобри с дъщеря му. Приела поканата на Богдан да му гостува и една вечер след работа привечер отишла в дома му.

Престъпление

На място се оказало, че дъщерята я няма, защото Изабела по принцип живеела в Германия. Тъй като няма свидетели, за развоя на събитията разказва само Мария. Динев настоял тя да влезе в стаята, за да й покаже албум със снимки. След това заключил вратата, ударил шамар през лицето на момичето и започнал да го дърпа към себе си.

„Сега ти ще си моя, ти ще си моята жена“, казал Боньо Фаса. Мария се опитала да го омилостиви, като излъгала, че е девствена, но той отвърнал, че всичко си има първи път. Свалил си панталона и поискал френска любов, тъй като неотдавна прекарал инсулт и за друго нямал сили.

Отбрана

Мария ГиздеваУченичката грабнала от масата нож и пробола мъжа в дясното бедро. След това избягала и се прибрала вкъщи окървавена. Разказала на майка си какво е станало. На следващия ден разбрала, че Боньо Фаса е починал и с адвокат се предала в полицията. Предала и дебитната му карта с обяснението, че я прибрала погрешка в бързината с дрехите си.

Първоначалното обвинение бе променено и в крайния му вариант то е за причиняване на смърт по непредпазливост след умишлено нанасяне на тежка телесна повреда, от която е последвала остра кръвозагуба. Пробождайки Динев, Мария е срязала артерия на крака му. По това обвинение законът предвижда затвор от 3 до 12 г. На Гиздева е повдигнато и второ обвинение за това, че от 25 юли до 26 юли 2016 г. 6 пъти е използвала дебитната карта на Динев, но пари не са изтеглени.

Продължението

Мария Гиздева завърши средното си образование като частна ученичка. Съдебното дело срещу нея в Старозагорския окръжен съд започна на 25 юни 2019 г. Сега тя е на 24 години. Няма мярка за неотклонение, нито забрана да напуска страната. Явява се редовно на всички заседания по делото. Адвокатът на дъщерята на Динев още не е обявил какво парично обезщетение ще поиска тя за смъртта на баща си. Изабела е граждански обвинител по делото.

Делото се гледа при закрити врати, тъй като се изнасят интимни подробности за жертвата и обвиняемата. Процесът на няколко пъти зацикля по различни причини. До момента са разпитани 18 от първоначално обявените 59 свидетели и множество експерти, които са изготвили 28 експертизи.

Сага

Гиздева е категорична, че е пробола Динев в опита си да се защити от изнасилване. Тя не поиска съкратен съдебен процес, а по общия ред. Години ще минат, докато и трите инстанции на съда се произнесат за нейната вина и какво да бъде наказанието.

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *