img

Поклон пред подвига на д-р Халед ал Асаад!

/
/
/
18 Views
Поклон пред подвига на д-р Халед ал Асаад!
18 август 2015 г. Археологът, който пожертва живота си, за да защити антиките на Палмира от Ислямска държава
На колене в очакване на обезглавяването си. Това е сирийският археолог д-р Халед ал Асаад, ръководител на разкопки в Палмира. Халед ал Асаад отказва да разкрие местоположението на съкровищата и антиките на Тадмур (съвременната Палмира), които скрива преди пристигането на Ислямска държава. Ал Асад е обезглавен на площада пред музея, в който работи повече от 50 години. След това осакатеното му тяло е окачено на светофар.
Халид ал Асад е основният пазител на антиките в Палмира, а през юли 2015 г. е заловен от бойци на ИДИЛ. Въпреки изтезанията, продължили над месец (!!!), той не разкрива местоположението на съкровищата на музея и е екзекутиран на централния площад в Палмира.
Когато става ясно, че терористите ще превземат Палмира, учените, ръководени от Ал-Асад, правят всичко възможно да скрият уникалните и безценни антики на древния град. Той е човекът, който изиграва водеща роля в спасяването на стотици артефакти, премествайки ги от Палмира на безопасно място.
Халед ал-Асаад е говорил пет езика, освен шест древни, езици, някои от които изчезнали. Няколко европейски държави му предлагат пребиваване и гражданство, но той отказва да напусне Сирия.
Смятан е за един от най -важните археолози в света и човечеството му дължи благодарност.
Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *