img

Не, не си нечистоплътен, а болен! Ето какво означава миризмата на краката, дъха, урината и изпражненията:

/
/
/
402 Views

За нас телесните миризми са неприятен момент, предизвикващ срам и неудобство, докато за лекарите те са важен индикатор за това, какво точно не е наред с тялото ни и неговото функциониране. Днес ще поговорим за различните телесни миризми и какви болестни състояния издават те:

Ако не сте яли плодове преди и дъхът ви мирише на плодове, трябва да контролирате кръвната си захар.

„Говорим за диабетна кетоза, която се случва, когато в тялото няма достатъчно инсулин, така че нивото на кръвната захар се повишава“, обяснява д-р Робърт Габай от Института по диабет в Бостън.

Дъхът с мирис на плодове е по-често срещан при хора с диабет тип 1, отколкото при хора с диабет тип 2.

Диабетната кетоза идва заедно с други симптоми като: припадък, замъглено зрение и необяснима загуба на тегло.

неприятна миризма

МИРИЗЛИВИ КРАКА

Ако краката ви миришат много лошо, когато събуете обувките си, причината може да е гъбична инфекция. Ако забележите, че кожата около пръстите на краката ви е суха, зачервена на места и имате мехури, вероятно имате микоза.

„Освен това краката имат тази неприятна миризма поради комбинация от бактерии и гъбички, които унищожават кожата на пръстите на краката“, казва професор Камерън Рохсар, клиничен професор и доктор по дерматология в Ню Йорк.

„Ако имате този проблем, дори случайно избягвайте да се почесвате, защото ще пренесете гъбичките по други части на тялото. Ако пренебрегнете гъбичната инфекция, кожата между пръстите на краката ще стане прекалено мека и влажна, след което ще се размножат още повече бактерии“, казва д-р Рохсар и добавя, че това може да причини усложнения.

гъбична инфекция

За предотвратяване на микоза на краката експертите препоръчват нанасяне на бебешка пудра, за да се предотврати прекомерното изпотяване на краката.

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МИРИЗЛИВИ ИЗПРАЖНЕНИЯ

Нека си признаем, нито едно изпражнение не мирише на цветя, но ето за какво да внимавате.

„Когато тънките черва не произвеждат достатъчно ензими, наречени лактаза, тогава лактозата (захарта, намираща се в млечните продукти) ще бъде трудно смилаема“, казва Райън Унарго, доктор по медицина и професор по гастроентерология в Ню Йорк.

След това тънките черва изпращат лактозата директно в дебелото черво вместо в кръвния поток, където да ферментира от бактерии, които обикновено се намират в стомаха. Може да причини диария, подуване на корема, много миризливи изпражнения и газове.

В допълнение, някои други симптоми на непоносимост към глюкоза са: стомашни спазми, гадене, повръщане и те варират от човек на човек.

Д-р Унарго съветва да се обърне внимание на изпражненията след прием на мляко. Ако след това те са особено миризливи, трябва да посетите лекар.

УРИНА С МНОГО СИЛНА МИРИЗМА

„Инфекцията на пикочните пътища може да причини силна миризма на урината, напомняща на някои химикали“, каза базираният в Орландо уролог Ямин Брамбат.

Обикновено се случва поради проникване на някои бактерии (предимно E.coli) в пикочните пътища и уретрата, а след това в пикочния мехур, причинявайки инфекция.

Уринарните инфекции при жените са много по-чести, отколкото при мъжете, именно поради уретрата, каналът, който изпразва пикочния мехур, който е по-къс при жените. Ако забележите необичайно силна миризма на урината си, консултирайте се с лекар.

НЕПРИЯТЕН ДЪХ

Лошият дъх сутрин, дори ако си миете зъбите редовно, може да е признак, че имате сънна апнея – разстройство, което води до периодични прекъсвания на дишането по време на сън.

„Апнеята може да причини хъркане и ви кара да дишате през устата през нощта. Може да изсуши устата ви, което е често срещана причина за лош дъх“, казва д-р Радж Даскупта, професор по клинична медицина в Калифорния.

Когато устата ви е отворена, докато спите, бактериите проникват по-лесно, а когато се размножават, произвеждат неприятна миризма, подобна на миризмата на развалени яйца.

Ако освен лош дъх ви се спи и през деня, запишете си час за лекар, защото е много важно апнеята да се диагностицира навреме. Може да се свърже с диабет, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *