img

Майки от детската площадка: Връщайте се в Украйна, какво правите тук?

/
/
/
334 Views

Най-големият проблем за бежанците от войната в Украйна е намирането на жилище под наем. Проблемът е възникнал заради няколко инцидента, които са сринали доверието от страна на наемодателите.

Украинците напуснали апартаментите без да се обадят. Сега собствениците искат да се сключват дългосрочни договори, а самата процедура е доста трудна, обясни учредителят на Фондация „Юкрейн съпорт енд реновейшън“ Наталия Еллис, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

По думите й, българите като цяло са доброжелателни, въпреки че има единични негативни случаи. Такъв пример е изказване на родители на детска площадка: „Връщайте се в Украйна, какво правите тук?“.

Наталия обясни, че разбира това отношение, защото с идването в България на украинците се получава голяма конкуренция на трудовия пазар, а бежанците са съгласни да работят на по-ниски заплати.

„В Пловдив сме големи късметлии. Има един-два случая с коли, но масово няма инциденти. Хората са много доброжелателни – даряват дрехи, мебели, храна. Сега едни хора закараха петчленно семейство на зъболекар“ – разказа Елис. Фондацията сега помага на бежанците да се регистрират в НАП, за да имат здравни осигуровки и личен лекар.

„Благодарение на Георги Титюков всичко е наред. Никога не е казал „Не мога“, когато търся помощ. Казва: „Аз не мога, но ще попитам“ – хвали зам.-кмета по социални дейности Наталия Елис.

Подробности гледайте в прикаченото видео!

 

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *