img

Майката на тийнейджър, употребил райски газ предупреждава: Моето дете оцеля, но

/
/
/
290 Views

Непълнолетни употребяват алкохол и райски газ в дискотека – на пръв поглед бихте казали, че сте чували много такива истории. Няма нищо изненадващо, нали? Не и когато става въпрос за вашето дете…

Това научава по меко казано неприятен начин в първите часове на 28 юли Елица Йорданова, която в 1:40 ч. разбира, че синът ѝ Макс е в безпомощно състояние в спешното отделение в поликлиниката в Правец.

„Излезе в 23:30 снощи, бяхме на разходка с кучето, помоли да остане до 2 часа да се разхожда с приятели, казах му, че е невъзможно. Искаше да се разходи по хладното, защото през деня беше много горещо. Изобщо не е ставало въпрос за ходене по дискотеки, даже не знаех, че има работеща дискотека тук“, споделя пред Actualno.com майката.

Семейството живее в Холандия и са на лятна почивка в града. В 1:00 часа родителите се свързват със сина си, а той споделя, че скоро се прибира. Именно след това настъпва времето, в което момчето успява да погълне такива количества алкохол и райски газ, че употребата им води до това да загуби съзнание към 1:40. Няколко момчета го закарват до спешно отделение на поликлиниката, тъй като в града няма болница. Малко по-късно дежурната в спешния кабинет успява да вдигне телефона и да съобщи къде се намира детето.

„Отидохме и го заварихме в абсолютно неадекватно състояние, повръщащ, обърнал очите… Той няма никакъв спомен какво се е случило“, казва Елица.

По думите ѝ, в дискотеката, за която се говори, че е собственост на кмета на града Румен Гунински, очевидно се продава алкохол на непълнолетни. Майката поставя и въпроса как непълнолетните биват допуснати вътре.

Тя казва, че им били давани фалшиви декларации, написани уж от името на родителите, с които те разрешават децата им да присъстват в нощното заведение: „Отидох вечерта в дискотеката, а средната възраст на децата беше 14 години. Оказва се, че попълват декларации от името на родители, че им разрешават да бъдат в заведението. Той има такава декларация, попълнена е от човек, който не познавам.

Там не пише данните на сина ми. Това там не е неговият почерк. Той не знае какъв е редът тук, роден е и живее в Холандия. Никога не е ходил на дискотека и не е пил алкохол, не пуши и не пие. Тук това явно е практика“.

Елица разказва, че синът ѝ никога не е опитвал подобни вещества. Споделя, че това е невъзможно да се случи в Холандия, където дори алкохол не се продава на лица под 21 години. Потърсихме за коментар кмета на града Румен Гунински, който не отговори на позвъняванията ни. Неговият пиар Албена Петрова ни каза, че е в отпуск и не знае за случилото се, но ни посъветва да се обърнем към собственика на заведението, който не бил той, понеже кметовете „нямали заведения“.

Справка на Actualno.com в Търговския регистър показа, че Румен Гунински е бил едноличен собственик на фирма „Фламинго“ ЕООД, като фирмата е станала собственост на сина му Румен, а преди 4 години – на Петя Радулова. Гунински е бил едноличен собственик и на фирма „Фламинго 2000“ ООД, но отново тя е отишла при сина му Румен, който към момента на публикуване на материала държи равен дял в нея със Стефан Гунински – другият син на кмета. В предмета на дейност и на двете фирми присъства уточнението „увеселителни заведения“.

„Всички хора, с които разговарях снощи, знаят, че дискотеката е собственост на кмета на града. Всички знаят какво се случва вътре, публична тайна е, но никой не смее да говори, защото това е местният дерибей, който коли и беси. Отидох в дискотеката и разговарях със сина му, който е управител на заведението – също носи името Румен Гунински. Той ме натири като мръсна котка и ми каза, че децата така си идват – пияни и надрусани. Не знаел на колко години е, имал декларация. Държа се грубо, каза, че не съм си възпитала детето“, заяви майката на Макс.

Тя допълни, че по това време в града няма откъде да се купи алкохол, освен оттам и няма как да е отишъл пил.

„Искам да се обърне внимание през медиите и социалните мрежи, тук става въпрос за нашите деца. Моето ще се оправи, но някое друго може и да не успее“, апелира Елица, която вече обсъжда със свои адвокати какви стъпки могат да се предприемат.  Междувременно стана ясно, че полицията в Правец работи по случая. Снети са сведения и от двамата младежи, придружили момчето до Спешна помощ. Пред тях той е споделил, че е пил алкохол от чашата на непознат в дискотеката, за което съжалява.

По данни на Националната пациентска организация, получени от анализ на доклади за употребата на наркотици у нас, 14.7% от учениците в страната са употребявали някога в живота си някакво наркотично вещество. Най-ранна средна възраст на първа употреба сред учениците в страната е 14 г. и се наблюдава по отношение на употреба на инхаланти – райски газ, ацетон, лепила. 15-годишните ученици започват с канабис, синтетични канабиноиди и халюциногени. Първата употреба на кокаин, амфетамини, метамфетамини и екстази започва средно на 16 години.

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *