img

Локумките с мас за Великден, които всички правехме навремето – пръхкави и крехки! Наистина се топят в устата:

/
/
/
265 Views

Няма как да не сте опитвали тези вкусни маслени сладки, по-известни като Локумки с мас. Обикновено нашите майки и баби ги приготвяха за Великден, а рецептата има няколко вариации – с и без вино.

Пълнежът също може да е различен – сладко и орехи, или пък локум и орехи. Но също така вкусни са и без нищо, просто оваляни в пудра захар. Който и вариант да изберете, няма да сбъркате, и освен това ще си припомните пръхкавия им вкус от едно време.

Тези маслени сладки имат и едно огромно предимство – остават меки и вкусни със седмици (но едва ли ще се задържат толкова). За измерването на продуктите баба ми ползваше джезве за кафе – от 500 мл, така че в рецептата количествата на продуктите са дадени спрямо тази мярка:

Локумки с мас за Великден

Продукти:

пудра захар около 250 гр.
2-3 пакетчета ванилова захар
1 джезве (от 500 мл) мас, пълно догоре
3 джезвета меко брашно + още едно за замесване на тестото
щипка сол
1 джезве прясно мляко (1 пръст под горната част на джезвето)
1 равна лъжица захар
1 кубче прясна мая

За овалване на локумките:

250 г пудра захар
2-3 пакетчета ванилова захар

Приготвяне:

Напълнете джезвето догоре с размекната мас и я изсипете в по-дълбока купа, където ще месите тесто. Измерете брашното в същото джезве: добавете три джезвета (равни) брашно към мазнината.

мас в джезве

джезве брашно

Добавете щипка сол, след което бавно омесете с ръце мазнината с брашното, докато получите текстура, подобна на хайвер.

тесто на трохи

След това сложете мляко в джезвето, един пръст по-ниско от горната му част. Направете вдлъбнатина в тестото, след което изсипете млякото тук, добавете една равна лъжица захар и натрошете кубче прясна мая.

тесто с мляко

Оставете 10 минути, за да се активира маята. След това бавно омесете тестото до гладкост. Към цялото тесто (което излиза меко) добавете още едно джезве брашно и омесете добре тестото, докато стане гладко.

меко маслено тесто

Този път не го оставяйте да втаса. Веднага разделете на няколко парчета, оформете фитили, нарежете на парчета и разточете от тях кръгли кори. Нарежете корите на триъгълници, сложете в единия им край парче локум и парче орех (или сладко по избор) и навийте кифличките колкото се може по-плътно. Подредете ги в тава за печене на малко разстояние, защото ще пораснат по време на печене.

Предварително пригответе пудрата захар за овалване: смесете я с ваниловата захар.

Оваляйте още горещите изпечени кифлички обилно в захар.

локумки с мас

Съвършени са!

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *