img

Любовниците на Хасанлу са двойка човешки останки, открити в археологическия обект Тепе Хасанлу , разположен в Накаде в провинция Западен Азербайджан на Иран

/
/
/
47 Views
Любовниците на Хасанлу са двойка човешки останки, открити в археологическия обект Тепе Хасанлу , разположен в Накаде в провинция Западен Азербайджан на Иран . Около 800 г. пр. н. е. град Хасанлу, разположен в северозападен Иран, е разрушен от неизвестен нашественик. Жителите бяха убити и оставени където паднаха. През 1973 г. влюбените са открити от екип археолози от Университета на Пенсилвания, ръководен от Робърт Х. Дайсън .
Двата човешки скелета са открити заедно в контейнер по време на разкопки , изглеждащи прегърнати в момента на смъртта, без други предмети, освен каменна плоча под главата на единия скелет. Те умират заедно около 800 г. пр. н. е., по време на последното унищожаване на Хасанлу. На мястото са открити общо около 246 скелета. Все още се спекулира как любовниците са умрели и са се озовали в кошчето, но и на двата скелета липсват доказателства за нараняване близо до момента на смъртта и вероятно са умрели от задушаване . Те са били изложени в музея на Пен от 1974 г. до средата на 80-те години.
Десният скелет, посочен като HAS 73-5-799 (SK 335), лежи по гръб, а левият скелет, посочен като HAS 73-5-800 (SK 336), лежи на лявата си страна с лице към SK 335. Когато са разкопани, скелетите са тествани, за да се определят различни характеристики. Стоматологичните доказателства сочат, че SK 335 е бил млад възрастен, вероятно на възраст 19–22 години. Изследователите идентифицираха скелета като мъжки до голяма степен въз основа на таза . Скелетът нямаше очевидни доказателства за заболяване или зараснали наранявания през живота. Скелетът SK 336 изглежда е бил здрав приживе; скелетът нямаше очевидни доказателства за зараснали наранявания през целия живот и се оценяваше на възраст около 30–35 години. Определянето на пола на левия скелет е по-малко окончателно. Доказателствата сочат, че SK 336 също е мъж , след като първоначално е идентифициран като жена. Скелетите са били обект на дебат, откакто са били открити за първи път.
Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *