img

Легендата Гинка Станчева едва свързва двата края с мизерната си пенсия. Не знае как ще изкара зимата…

/
/
/
265 Views

30 години като пенсионер отбеляза кинолегендата Гинка Станчева, която през юни 2022 г. навърши 90 години. Цели три десетилетия актрисата, срамуваща се да каже публично с колко пари изкарва месеца, чака от Министерството на културата да се сетят за нея и да й отпуснат персонална пенсия, каквато редица артисти, певци и интелектуалци получават.

„Хора, които ме срещат в градския транспорт и по улиците, непрекъснато ме питат защо още нямам отпусната персонална пенсия. Аз и самата не знам защо, така че отговор на този въпрос нямам. Пенсията ми е малка, няма да ви казвам колко и какво, че направо е срамна работа“, сподели звездата от „Любимец 13“ по случай З десетилетия, откакто е освободена от театъра.

Гинка все още си спомня с болка как през 1992 г. я пенсионирали принудително и останала без работа. „Беше ужасно! Имах чувството, че ще се самоубия. Не можех да живея без театъра и любимата публика“, връща лентата назад легендарната актриса.

Станчева живее в икономии и казва, че ако не е дъщеря й Ермелина, няма да може да се оправя със сметките, които непрекъснато растат. От неудобство пред детето си обаче голямата звезда изкарвала студените месеци само в една стая от апартамента си, за да не разхищава топлина. Изравнителните сметки за парно, които пристигнаха наскоро, я порязали за сетен път, но щерка й помогнала да погаси задълженията си, пише „Ретро“.

Сега актрисата се чудела как ще кара поредна зима, преди резкия скок в цените на отоплението. И досега й идвало скъпо, затова пускала само един-единствен радиатор в жилището си, при това на единица. Миналата година Станчева призна, че по цял ден е лежала завита с одеяла и жилетки, за да се сгрява и да пести от топлото. „Чета как колеги си отиват в мизерия. Дано не стигна дотам…“, моли се звездата.

През наближаващата зима едва ли изобщо актрисата ще може да напуска апартамента си, тъй като от няколко месеца насам има сериозни проблеми с краката, предизвикани от варикозни вени.

Въпреки че се лекува при най-добрите специалисти във ВМА, Гинка ходела все по-трудно и изкарвала все повече от дните си между четири стени. Почти цялата си пенсия пръскала за едно ходене в аптеката, за да си набави лекарствата, кои са й предписани да взема. За другите си нужди разчита дъщеря си, която се прибра у нас след дълги години работа в Италия, за да бъде край 90-годишната си майка.

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *