img

Коя кашлица е лоша и как да я разпознаем?

/
/
/
503 Views

Кашлицата е един от най-честите симптоми, съпровождащи сезонните вирусни инфекции и настинки. Но сигурно сте забелязали, че кашлицата невинаги звучи еднакво – именно видът на кашлицата помага на лекарите да определят сериозността на заболяването.

Обикновено „лоша кашлица“ означава преминаването на болестта в тежка форма, която застрашава живота на човек.

Но  кога кашлицата става опасна?

лоша кашлица

Кашлицата по принцип придружава повечето вирусни заболявания, включително грип, настинка, ТОРС и COVID-19. При правилно домашно лечение и отсъствие на други болезнени симптоми, преминава от само себе си за 7-10 дни.

По принцип в началото при класическа остра респираторна вирусна инфекция или грип пациентите се оплакват от суха кашлица. В този случай все още можете да предотвратите развитието на болестта. Факт е, че инфекцията е локализирана в гърлото и все още не е навлязла в дихателните пътища.

кашлица видове

Обикновено сухата кашлица е пароксизмална. Важно е да стоите в леглото, да вдишвате, да правите гаргара и да пиете много топли течности. Задачата ви е да омекотите лигавицата и да провокирате отделянето на храчки.

Влажната кашлица може да стане следващият етап след сухата кашлица или да се появи сама. В този случай е важно да се осигури освобождаването на храчки от тялото.

Важно е да не пропускате момента, в който кашлицата започне да преминава в по-тежка форма. Повечето често срещани заболявания преминават за седмица-две, но засилването на симптомите не може да се пренебрегне. Ако кашлицата продължава повече от три седмици, определено трябва да посетите лекар.

Сериозни проблеми като туберкулоза и рак на белия дроб се показват при слуз и кръв в храчките. При кашлица боли рамото или зоната под лопатката. Недостигът на въздух и задух може да показват развитието на коронавирусна инфекция.

За да разберете причината за кашлицата, трябва да се консултирате със специалист – терапевт, оториноларинголог, пулмолог. За да проучи промените в тялото на фона на кашлица, лекарят може да предложи на пациента да направи флуорография, рентгенова снимка, компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс, ултразвук на сърцето и бронхоскопия за биопсия.

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *