img

Колко държави има в света ? Виж тук …

/
/
/
57 Views
Броят на държавите в света в момента е 196 държави или 195 държави, ако се изключи държавата Тайван, която не е призната от повечето страни, като Съединените щати, и се споменава, че броят на страните, които не установяват официални отношения с държавата Тайван е повече от сто държави, а броят на държавите сред членовете на ООН е 193. Що се отнася до държавата Палестина и държавата Ватикана, те са получили статут на наблюдатели, тъй като се считат за две независими държави.Те също така участват във всички дейности, предложени от ООН и международни дейности като работата на Международния валутен фонд, Световната банка, Въпреки това, те нямат право на глас в Общия монтаж; Също така държавата Косово е призната от много страни, но САЩ не я признават като независима провинция, а от 1990 г. сл. н. е. Появиха се 29 нови държави, включително 14 от разпадането на Съветския съюз, а седем държави възникнаха от разпадането на Югославия.
Вестник Economist направи статистика за страните по света и установи, че те варират между 168 и 254 държави, разпределени както следва: 49 държави на азиатския континент. 54 страни на африканския континент. • 53 страни на европейския континент. • 23 държави в Северна и Централна Америка. • 12 страни от Южна Америка. • 14 държави на австралийския континент.
Всъщност никой не знае точния брой държави в света; Франция, например, признава 190 държави, Русия признава 172 държави, а Германия признава 281 държави, но, както беше споменато по-рано, позовавайки се на вестник The Economist и неговото изследване, броят на страните е не по-малко от 168 и не повече от 254. .; Където Ватикана е най-малката държава, следвана от Монако, а Русия е най-голямата страна по площ.
✍️1- Азия включва 49 държави и е най-населеният континент, 60% от световното население живее тук.
✍️2- Африка включва 54 държави. Това е най-горещият континент и дом на най-голямата пустиня в света, Сахара, покриваща 25% от общата площ на Африка.
✍️3- Северна Америка включва 23 държави, водени от Съединените американски щати като най-голямата икономика в света.
✍️4- Южна Америка включва 12 държави. Тук е най-голямата гора, тропическите гори на Амазонка, която заема 30% от общата площ на Южна Америка.
✍️5- Антарктида е най-студеният континент в света, изцяло покрит с лед. Няма постоянно население, с изключение на учените, които поддържат изследователски станции в Антарктика.
✍️6- Европа включва 53 държави. Това е икономически най-развитият континент, като Европейският съюз е най-големият икономически и политически съюз в света.
✍️7- Океания (Австралия) включва 14 държави. Това е най-слабо населеният континент след Антарктида, където живеят едва 0,2% от общото население на Земята.
Източник: Facebook
Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *