img

Кой е Златомир Иванов – Баретата

/
/
/
2898 Views

Когато Златомир Иванов е арестуван, наркокартелът „Фирмата“ реализира оборот от близо 500 милиона лева от търговия с различни видове наркотици.

Златко Баретата е един от участниците в скандална среща в края на 2006 година, организирана лично от Алексей Петров. На срещата присъства и вътрешният министър в кабинета на тройната коалиция Румен Петков. Той твърдеше, че се е срещнал с Братя Галеви, защото получил от тях много важна информация преди приемането на страната ни в ЕС.

През 2010 година шефът на митниците Ваньо Танов, директор на ГДПОБ по това време, разкри, че Румен Петков е уреждал преразпределението на наркопазара между Братя Галеви и Златко Баретата. В резултат Баретата определи Танов за безсмислен глупак.

Баретата беше арестуван на 7 февруари 2009 година, след като се предаде на тогавашния съветник на директора на ДАНС – Алексей Петров. Срещу него бяха повдигнати обвинения за организиране и ръководене на престъпна група, занимаваща се с разпространение на наркотици и извършване на убийства.

На 10 юни 2010 година започна съдебният процес срещу него. Престъпна група от 21 обвиняеми, 107 свидетели, сред които и петима със защитена самоличност, 34 адвоката, 52 експертни заключения и близо 1 милион лева официални разходи за подкрепа на специалното прокурорско звено „Антимафия“ бяха ангажирани по делото.

„За да свидетелстваш срещу Златко Баретата, трябва или да си луд, или да си болен от терминален рак! Зная много неща, но ми е грижа дали ще ме убият. Имам семейство и две деца, искам да преживея още около 20 години. Затова отказвам да дам показания и ме не интересува фактът, че мога да бъда обвинен в лъжесвидетелство. Предпочитам да прекарвам 2-3 години в затвора, отколкото да завърша 2-3 метра под земята.“ Това са думите на един от основните свидетели в процеса срещу Баретата – Марио Божков. Сред другите свидетели по делото са Димитър Вучев – Демби, Димитър Йоневски, Тихомир Георгиев – Тишо Боксьора и Георги Симеонов.
Демби разказва пред съда, че възпитаникът на спортното училище в Стара Загора е поръчал убийствата на Бобъра, Тони Клюна и още няколко лица от подземния свят. Златомир Иванов е подозиран и като организатор на убийството на писателя Георги Стоев.

През 2012 година Златомир Иванов бе осъден на 17 години лишаване от свобода от Софийски градски съд като ръководител на организирана престъпна група и като подстрекател в убийството на Румен Стефанов – Алфа. Златомир Иванов обжалва присъдата, а за днес беше насрочено следващо заседание по делото в Софийския апелативен съд, но поради стрелбата по Златомир Иванов, процесът бе отложен за 12 февруари.

Златомир Иванов е под домашен арест от края на 2010 година поради операция.

Златко Баретата се определя като предан съпруг, любящ баща на трима деца, юношески национален шампион по борба, завършил полицейската академия „Симеоново“, който посвети младежките си години на борбата с тероризма и организираната престъпност, рискувайки десетки пъти своя живот в името на националната сигурност. Той е запален ловец и скиор, любител на екстремните спортове и отговорен работодател на 1200 квалифицирани служители в охранителната фирма „Аркус“

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *