img

Кисело зеле по мързелива рецепта – без бидон и държи до следващата зима!

/
/
/
802 Views

Страхотна идея е как да приготвите домашно кисело зеле, дори ако живеете в жилищна сграда и нямате възможност да слагате зеле в бидони, защото се притеснявате от миризмата.

Правя тази рецепта от няколко години и все още не ме е разочаровала!

Освен това е и много практично решение, например, ако като мен живеете в блок. А най-хубавото е, че зелето издържа цяла зима, дори до следващия сезон.

Освен това, това е чудесен избор за тези, които просто не искат или не могат да използват класически бидони за кисело зеле. Ето я днешната рецепта на ТОП новини за зеле по мързелив начин :

Мързеливо кисело зеле без бидон

Продукти:

зеле
сол (20 гр. сол на 1 кг зеле)

Приготвяне:

Необходимо е да използвате твърди и узрели глави зеле, които трябва да бъдат добре измити. Нарежете на ситно или настържете, след което съберете цялото зеле в голяма тенджера.

настъргано зеле

След това добавете солта (1 голяма супена лъжица на 1 кг зеле) и разбъркайте на ръка, докато солта се разпредели равномерно. След това поставете някаква тежест върху зелето (например дъска) и покрийте отгоре с памучна кърпа. Оставете за 2-3 часа, докато зелето пусне сока си.

След като зелето престои малко, опитайте и в случай, че му липсва сол и добавете според нуждите. Ще забележите, че през това време зелето е пуснало много сок и започвате да прехвърляте всичко в бурканите (зелето, заедно с отделения сок). Използвайте чисти и стерилизирани буркани.

зеле в буркани

затваряне зеле

Напълнете бурканите със зеле на ръка или с голяма лъжица, а след това разпределете сока равномерно отгоре. Не препълвайте бурканите догоре, оставете 1-2 пръста място в буркана и поставете мрежа/пластмасова решетка за потискане отгоре.

И другият ми съвет към вас. Зелето не се затваря с капак по време на процеса на ферментация. Просто покрийте бурканите с чиния или кърпа и ги оставете в килера или друго тъмно и сухо място за 7 дни, докато зелето втасва.

мързеливо зеле в буркани

След ферментация затворете бурканите със съответния капак и зелето е готово за употреба. Това е всичко!

зеле мързелива рецепта

Източник: За жената
Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *