img

Килър на мафията се самоизобличи с дипломна работа

/
/
/
447 Views

Килърът на неаполитанската организирана престъпност – “Ла Камора” Катело Романо, който от 14 години е зад решетките, се дипломира с пълно отличие в университета на южния италиански град Катандзаро.

Защитата на неговата дипломна работа на тема “Очарованието на престъплението” бе дълго аплодирана в аулата на висшето учебно заведение от неговия ректор професор Чарли Барнао, както и от ръководството на катедрата “Право, икономика и социология”, където затворникът следвал задочно. Освен близките на дипломанта-пандизчия, сред публиката бяха също така отговорни шефове на мястото за лишаване от свобода, където 33-годишният сега мъж трябва да лежи още 10 години.

Катело Романо е осъден през 2009 г. на четвърт век зад решетките заради участието му в убийството на общинския съветник от левицата Джино Томасини от сателитния на Неапол град Кастеламаре ди Стабия. По онова време младежът е известен като един от най-свирепите невръстни убийци на Камората, който стреля по набелязаните жертви винаги от скутера си и след това изчезва яко дим. А в тийнейджърските му години никой от неговите близки не предполагал, че един ден той може да поеме по пътя на сериен убиец – израснал е в заможно семейство, като дете мечтаел да стане полицай, после завършва с много добър успех икономически техникум със специалност счетоводство.

Но малко преди да стане пълнолетен, родителите му се разделят и, както Катело пише в дипломната си работа – неприятното събитие подкопава неговата психическа стабилност. Като силен тласък на решението му да се включи в редиците на местната организирана престъпност изиграва филмът “Камористът”, който разказва в доста романтични багри историята на митичния бос на мафията под Везувий – Рафаеле Кутоло.

В тази връзка научният ръководител на ново излюпения висшист-затворник – ректорът на университета в Катандзаро професор Чарли Барнао, заяви по време на защитата на дипломната работа, че основната теза на Катело Романо е, че “престъпността предизвиква дълбоко очарование” у младите хора, като доста често се стига до там “тя да замени родното семейство”.

Оказа се обаче, че с труда си иначе начетеният пандизчия не само стана изключително популярен на Апенините, но и си е вкарал страхотен автогол. Защото в дипломната си работа той разказва подробно за три неразкрити от съдебните власти убийства, в които участвал лично. И сега прокурорът на Неапол Джузепе Чимарота е поискал от полицията да му предаде университетския труд на Катело Романо, за да започне ново дело за вече пратените в архив негови престъпления.

В същото време голяма издателска къща от Милано поиска правата на дипломната работа, за да я превърнела в кримка – бестселър.

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *