img

Кървавият сладък деликатес на СССР, който се славел с чудодейни свойства

/
/
/
308 Views

В гладните години на Съветския съюз за децата не е имало много лакомства.

Въпреки това те са се наслаждавали на хематоген (Гематоген на руски) – наглед обикновен шоколад със силен мирис на ванилия. Заради ниската си цена е бил общодостъпен и родителите с радост са го купували за децата си, защото се е славел с редица почти чудодейни свойства.

Всъщност хематогенът е бил изработен от говежда кръв и е бил достъпен дори и в аптеките, разбра ТОП новини.

Чужденците са били ужасени да научат, че в СССР ядат бонбони и шоколади от кръв, но в Съветския съюз даже и най-малките са знаели от какво е направен любимият им десерт и въпреки всичко са го консумирали с огромно удоволствие.

Полезните качества на хематогена пък се дължали на протеините, албумина и желязото, които се съдържат в него. Заради тези си съставки той имал и странен металичен привкус, който обаче повечето пренебрегвали заради прехвалените му качества.

Този странен шоколад е изобретен в Швейцария в края на XIX век и е бил мощно средство за превенция на анемията при децата. В СССР първоначално пък се дава на войниците от Червената армия за сила и издръжливост и постепенно хематогенът стига и до широките маси.

Така през Втората световна война десертът се дава на военните като част от дневната им дажба, но и на подрастващите, за да си набавят желязо и протеини. Произвежда се в месните фабрики, където складират говеждата кръв и след това я превръщат в хематоген.

Съветските лекари също имали право да предписват десерта на деца с недостиг на желязо.

Хематогенът е бил силно препоръчителен и за бременни жени и кърмачки, които много го харесвали на вкус и аромат. Освен говежда кръв, шоколадът съдържал албумин, кондензирано мляко, захар, глюкоза и ванилия. В луксозния си вариант имал и ядки и стафиди.

Производството му било времеемко – отнемало повече от 24 часа – но за сметка на това не било особено трудно. Първо се загрявали захарта, глюкозата, млякото и ванилията, а след като сместа се охлади и сгъсти, се добавяли кръвта и албуминът.

Хематогенът бил еманация на съветската пестеливост и прагматизъм, защото е изработен от евтини и достъпни в СССР съставки, но се хвали и с полезни свойства. Освен това шоколадът се представял като по-здравословна алтернатива на западните шоколадови десерти, които не били достъпни за съветските граждани.

Докато европейските и американските сладки деликатеси били представяни като вредни, калорични и причиняващи затлъстяване и алергия, хематогенът бил рекламиран като средство за борба с анемията, настинките и даже бледата кожа.

Лекарите препоръчвали на всеки съветски гражданин да хапва по едно-две блокчета хематоген на ден.

И въпреки че производството му запада след края на Съветския съюз, хематогенът все още се намира из руските аптеки. Той става все по-рядък, защото с разпада на СССР производството на албумин намалява, но все пак е наличен в Русия.

Съвременните медици обаче отричат чудодейните му качества. Те подчертават, че шоколадът е съставен предимно от захар и глюкоза, чиито вреди надвишават полезните свойства на желязото, животинската кръв и албумина.

Заради кръвта хематогенът не се съчетава добре с кофеина, теина в чайовете и млечните продукти, което го прави и опасен за хора с алергии, пише WebCafe.

Наличието на толкова протеин, захар и желязо затруднява и стомашно-чревния тракт. Руснаците обаче и до днес вярват, че хематогенът е по-скоро полезен, а в руските кулинарни форуми има и рецепти как да си забъркаме десерта в домашни условия.

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *