img

Извънредно! Здравният министър с нова спешна заповед

/
/
/
376 Views

От утре, 4 ноември, временно се преустановяват плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения на територията на страната. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Изключение се допуска за дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ. Това е посочено в заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

По този начин, от една страна, ще бъде облекчен натискът върху болниците, а от друга – ще се даде възможност ненатоварени отделения да бъдат преструктурирани в COVID-звена и медицински екипи да бъдат пренасочени за обслужване на пациенти с COVID-19.

В същата заповед изчерпателно са посочени всички документи за ваксинация, преболедуване и изследване за COVID-19, които у нас се признават за „зелен сертификат“. За всеки от документите е посочен и срок на валидност.

Забраняват се всички масови мероприятия, групови занятия, затварят кина, театри, спортни зали, езикови центрове.

Спира се провеждането на колективни спортове на закрито с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели. Спортните състезания ще са без публика.

Затварят се ресторанти и големи търговски центрове.

Тези мерки не важат, когато 100 процента от персонала и посетителите имат зелен сертификат.

Учениците могат да се върнат в класните стаи от 8 ноември в общините, където 14-дневната заболеваемост е под 500 на 100 000 население. В момента под 500 заболели има само в областите Кърджали и Смолян.

Учениците могат да преминат към присъствено обучение само там, където има организация за тестването им два пъти седмично. Всички ученици от пети до дванадесети клас и учителите трябва да са с маски.

На всички пазари трябва да бъде въведено еднопосочно движение.

Работодателите трябва да осигурят дистанционна работа на поне половината от персонала си.

Крайният срок за новите противоепидемични мерки е 30 ноември 2021 г.

Цялата заповед може да видите в сайта на Министерство на здравеопазването

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *