img

Италианската мафия: История, структура и влияние

/
/
/
665 Views

Италианската мафия: История, структура и влияние

Италианската мафия е една от най-известните организирани престъпни групировки в света. Тя има дълбока история, сложна структура и значително влияние в Италия и извън нея. В тази статия ще разгледаме произхода на италианската мафия, нейните основни фамилии, дейностите, които се извършват, и усилията на правителствата за нейното преследване.

Произход и история:
Италианската мафия има дълга и сложна история, която се проследява до средата на 19 век. Нейните корени се свързват с остров Сицилия в Италия. Известна още като сицилианската мафия, тя възниква в периода на феодализма, когато силни семейства се борят за власт и контрол над територията. В този контекст мафиотите често се използват като тайни банди, които защитават интересите на своите членове и семейства.

През 20 век италианската мафия се развива и разраства, преминавайки през различни фази на промени и конфликти. През 1920-те и 1930-те години мафията започва да се занимава с незаконни дейности като трафик на наркотици, изнудване, отмъщение и контрабанда. Тя става все по-присъствена и в голямата градска среда, включително Рим, Милано и Неапол.

Структура и организация:
Италианската мафия е изградена на стриктна йерархия и кодекс на честта, който е плътно сплетен с италианската култура. Основната структура се състои от „Коза Ностра“ (Нашият начин) – висшата рада, която определя стратегията и действията на мафиотите. Под Коза Ностра има ръководители на различни фамилии, наричани „Капо ди туки капи“ (босовете на всички босове). Те са отговорни за контрола на дейността в определянето на географски райони и за решаването на конфликтите между фамилиите.

Мафиотите са свързани с принципа на „Омец“ (Човек) – лична верност и задължение към мафиотската общност. Те са подчинени на строги правила и показват безусловна послушност към своите супериори. Нарушаването на тези правила може да доведе до наказание, включително смърт.

Дейности и влияние:
Италианската мафия се занимава с различни незаконни дейности, които включват наркотици, оръжие, хуманно трафикиране, изнудване, измама, отмъщение и корупция. Тя има значително влияние в италианското общество и икономика, особено в някои южни региони като Сицилия и Кампания.

Мафиотите са насочени към контролиране на бизнеса и територията, използвайки насилие и застрашаване. Те имат своите връзки с политически фигури, банки, легални бизнеси и обществени институции. Това им позволява да упражняват въздействие върху решенията и да избягват наказанията.

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *