img

И орхидеята с напълно сухи корени ще цъфти отново – просто я слагаш в чаша и готово!

/
/
/
516 Views

Дори орхидея с напълно изсушени корени все още има възможност да бъде спасена. За целта вместо в субстрат, трябва да я поставите в  чаша с обикновена вода. 

Тук обаче, както във всички съвети за собствениците на орхидеи, има тънкости и нюанси, които трябва да се вземат предвид.

Не всяка орхидея обича водата повече от почвата. Има само един начин да проверите това – засадете цветето във вода за един месец и вижте дали то започва да пуска нови зелени корени, да образува нови листа и цветонос.

Ако не са се появили нови корени, това означава, че обикновената вода не е подходяща за това конкретно цвете. Въпреки това, както показва практиката, много орхидеи харесват повече вода, отколкото субстрат (разбира се, този вид „пресаждане“ не е за постоянно – само за 1-2 месеца).

орхидея във вода

В обикновена вода орхидеята може дори да цъфти, ако състоянието й е било задоволително преди прехвърлянето.

Трябва да поставите орхидеята във вода така, че само върховете на корените да са потопени.

орхидея във вода

Орхидеята трябва да стои на едно и също място, като това място трябва да е много добре осветено, но без пряка слънчева светлина.

орхидея в чаша с вода

Не можете да сменяте водата твърде често. Водата винаги трябва да е със стайна температура и с добро качество (не от чешмата). Ето защо, ако добавите вода към чашата, когато се изпарява, използвайте не студена вода. Внезапните температурни промени се отразяват неблагоприятно на цветето. Трябва да смените напълно водата само когато е мътна, позеленяла или от нея идва неприятна миризма.

Можете да фиксирате цветето върху чаша вода с помощта на дървени шишчета.

орхидея посадена в чаша

Няма специална нужда от допълнително подхранване на орхидеята, но това може да се направи буквално веднъж месечно, като се налива малко течен тор директно във водата (не повече от 1 ч.л.). Така че, за да реанимирате орхидея със сухи корени, просто трябва да я поставите с върховете на корените в добра като качество вода при стайна температура за месец и половина или два (наблюдавайте цветето си) и долейте вода, ако е необходимо.

зелени корени орхидея

В рамките на месец-два цветето трябва да пусне нови корени и може да бъде трансплантирано на постоянно място в обикновена почва за орхидеи, пише За жената.

цъфтяща орхидея в чаша

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *