img

Хамбургери, пари в кеш и маркови дрехи – за какво се редят на опашка руснаците

/
/
/
306 Views

Икономическите санкции срещу Русия продължават с пълна сила и все повече частни бизнеси се присъединяват към тях.

Призивите веригите McDonald’s и Starbucks, както и брандовете на Кока-Кола и Pepsi да се оттеглят от руския пазар започнаха още с инвазията в Украйна.

Потребители от целия свят заплашваха с бойкот на тези марки, но в крайна сметка и четирите фирми обявиха, че прекратяват дейността си на територията на Руската федерация.

Това доведе до огромни опашки пред ресторантите на McDonald’s.

Руснаците се възползваха от последния си шанс да хапнат не особено полезна бърза храна, a кадри в социалните мрежи показваха тълпа, сравнима с тази при отварянето на веригата в Русия. На следващия ден – 9 март – пък в руската версия на OLX се появиха бургери и пайове на McDonald’s на цени от по 20-30 лева.

Руснаците обаче се втурнаха да пазаруват и далеч по-луксозни стоки от чийзбургери и безалкохолни напитки.

След като луксозни брандове като Gucci, Louis Vuitton и Fendi обявиха оттеглянето си от руския пазар, на другия ден бутиците им осъмнаха с опразнени рафтове.

Както посочват от „Ройтерс“, скъпите марки дрехи и аксесоари нямат навика да прибират стоката си по складове, да я пускат на големи намаления или да я унищожават.

Затова е ясно, че огромна част от дизайнерските облекла, чанти и обувки са изкупени от платежоспособни руснаци, преди окончателно да изчезнат от рафтовете.

Снимка: БГНЕС

Големи опашки се вият и пред банкоматите в големите руски градове.

Причината е, че Visa и MasterCard поетапно прекратяват работата си в Русия, а оттам се оттеглят и Google Pay и Apple Pay. Затова руснаците бързат да се сдобият с пари в кеш и, както „Би Би Си“ посочва, се редят с часове пред ATM-ите.

Междувременно опашките за хамбургери, мебели от ИКЕА или пари в брой така и не стигнаха до руските държавни медии.

На 8 март вечерта водеща от „Первы канал“ гордо обяви, че през деня единствените опашки са били пред цветарските магазини, защото руснаците се редят да купят цветя на своите дами. „Няма опашки пред банкомати или аптеки“, уточнява още водещата.

Източник: Уебкафе
Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *