img

Горещи разкрития за страшилищата, задържани при спецакцията в Бургаско, ето го бойния им арсенал /СНИМКИ/

/
/
/
434 Views

48-годишният Щерион Джамбазов и 24-годишният Никола Батилов са заловените при спецакция на Елените и Свети Влас с 413 саксии канабис, 15 бойни оръжия и 3 бомби, пише „Флагман“. 

Между двамата връзката е дъщерята на Щерион, която е гадже на Никола. Така се заформи семейният бизнес с отглеждането на марихуаната в особено големи количества.

Бащината къща на Щерион е била наркодепото, където полицаи от сектор „Наркотици“ са установили растенията и пригодената оранжерия за продукцията.

В лек автомобил Опел на Елените пък са намерени 23 кг. марихуана, разпределена в множество пакети по 500 гр. и още оръжия.

Сред бойния арсенал са два автомата, гранатомет и две самоделни взривни устройства, 9 пистолета различни по калибър и боеприпаси за тях, 2 автомата „Калашников“ и боеприпаси за тях, 2 пушки различни модели с боеприпаси, 1 гранатомет в готовност за ползване, 1 бойна граната, 5 заглушителя – за автомата и за пистолетите, 3 самоделни взривни устройства, подготвени за незабавна употреба.

По мнение на специалисти от ОДМВр-Бургас, изработката на заглушителите и самоделните взривни устройства е на изключително високо ниво, което означава, че Никола Батилов и Щерион Джамбазов са действали прецизно. 90% от оръжията са със заличени номера.

По информация на Флагман.бг, на всяко оръжие назначена експертиза, тъй като криминалисти имат съмнения, че с някои от пистолетите може да е били извършено престъпление, което към днешна дата да не е разкрито.

По-късно от прокуратурата разпространиха и допълнителни детайли и снимки на бойния арсенал.

Ето какво съобщават от обвинението:

Окръжна прокуратура – Бургас привлече към наказателна отговорност две лица – Щ. Д. на 48 години и Н.Б. на 24 години. По отношение на всеки от тях са повдигнати по две обвинения за извършени престъпления в съучастие, като всеки от двамата е в ролята на съизвършител. Първото от обвиненията е за това, че двете лица противозаконно са държали над 20 кг марихуана (в голямо количество) във вид на суха тревна маса, с цел разпространение, представляващо престъпление по чл.354а, ал.2, изр. първо, вр. ал.1, предл.4, вр. чл.20, ал.2 от НК.

Щ.Д. и Н.Б. са обвинени и за това, че без надлежно разрешително са държали огнестрелни оръжия и боеприпаси в големи размери – престъпление по чл.339, ал.2, вр. ал.1, предл.2, вр. чл.20, ал.2 от НК.

Престъпните деяния са осъществени на 07.07.2022 г. Те са разкрити при проведена специализирана полицейска операция. Подробности за реализацията съобщиха пред медиите прокурор Георги Чинев – административен ръководител на Окръжна прокуратура-Бургас и старши комисар Калоян Калоянов – директор на ОД на МВР – Бургас.

Те посочиха, че откритата марихуана е била пакетирана и готова за продажба. По цени на българското

съдопроизводство нейната стойност възлиза на 82 838 лева. Първоначалните данни сочат, че наркотикът е трябвало да бъде пласиран в Турция, където неговата цена е многократно по-висока. Установено е и мястото на отглеждане, където са открити и 413 саксии.

Прокурор Чинев и старши комисар Калоянов съобщиха още, че по време на операцията са открити 9 пистолета, 2 автомата, 2 пушки, 3 самоделни взривни устройства, гранатомет, заглушители, ръчна граната, както и над 700 патрона. Откритите предмети на престъплението са годни за употреба, а почти всички огнестрелни оръжия са със заличени серийни номера.

По досъдебното производство са назначени множество експертизи, като част от тях ще установят дали откритите оръжия са били използвани при извършване на други престъпни деяния.

По отношение на Щ.Д. и Н.Б. вече е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, постановена от Окръжен съд-Бургас.

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *