img

Филип Найденов – ФАТИК

/
/
/
191 Views

Бащата на Филип Найденов Исмет Тюркмен Шабан е широко известна личност в заинтересованите среди. Сириец по произход, той пристига в България през 60-те години, след като вече има издадена смъртна присъда в Турция.
Каквото и да се каже за него, по-скоро би било в сферата на предположенията и догадките. Сигурни са само факта за близката връзка със семейство Живкови, участието в търговията с оръжия на Кинтекс и работа с контраразузнаването. Заради дарени антики на стойност над 200 000 долара, Шабан е удостоен с орден “Кирил и Методий” I степен.
Твърди се, че Големият Фатик прокарва в България производството на каптагон (синтетичен наркотик от групата на амфетамините) и посредничи при големи сделки с Близкия изток. Обществена тайна са големите количества наркотици, произвеждани под покровителството на държавата и по-точно на лицата представляващи нейните органи.
Шабан е на толкова високо ниво в йерархията, че когато решава да създаде фабрика за пастет край Сунгурларе, премиерът по това време – Димитър Попов, подписва указ, който принуждава Бобовдолската и Ямболската търговски банки да отпуснат кредит в размер на 480 000 000 лева.
Начинанието се проваля, а банките фалират.
Големият Фатик умира от панкреатит през 1998 г., а бизнесът му е наследен от сина му.
Приписват връзки на Фатик Исмет Шабан с кого ли не. От хората по висшите етажи на властта, до всички мафиотски босове, известни личности в шоубизнеса и спорта.
На погребението му злополучния професор Чирков, тогава директор на Александровска болница, изпраща венец с надпис “С благодарност за помощта”, Христо Стоичков изпраща съболезнования, лично присъстват Боян Радев, Димитър Джамов, Венцислав Стефанов и др.
Името Филип Димитров Найденов, както се нарича по паспорт Фатик, е знак на благодарност и уважение към бащата на Илия Павлов – Димитър Найденов. Със шефа на Мултигруп двамата са били в близки отношения , както и със починалия собственик на “Мобилтел” – Владимир Грашнов.
Твърди се, че Иван Тодоров-Доктора е започнал бизнеса си именно благодарение на фамилията Шабан. Освен това Фатик е имал дялове от “Унисон” – фирмата на убития през 1997 г. Емил Димитров-Макарона.
Според запознати основния му бизнес е бил с трафик на автомобили. Луксозните возила тръгвали от Италия под контрола на мафията и пристигали тук, като по-голямата част продължава за Русия и Близкия изток.
След 1990 г. Фатик успял да вкара повече от 50 000 луксозни коли. Васил Илиев е застрелян в Мерцедес-а , който купил на същия ден от “Бабата”. Мерцедесите на Константин Димитров – Самоковеца са купувани от същото място – за по 1000 лева.
Името на бизнесмена се свързва основно и с трафик на наркотици и контрабанда.
Така след убийството му главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов обобщава трите основни мотива на убийството, по които работи следствието: лични, контрабанда и трафик на крадени коли.
Задържани са шестима заподозряни след ДНК тест на следи в опожарения Фолксваген Голф, с който са пътували атентаторите: Йосиф Йосифов – Йоско, Асен Петров – Шаки, Стефан и Даниел Георгиеви, Ивайло Симеонов и Борис Арсов – Арчо. Впоследствие са освободени с мярка за неотклонение – парична гаранция.
На 19 август 2003 г. около 11.30 часа сутринта сребрист мерцедес S600 с регистрационен номер BB FN 888 (BB- от baba, в превод от турски “баща” , F – Фатик N- Найденов), идващ от Бояна по бул. България, пътуващ за хотел Хилтън , спира на кръстовището с бул. Гоце Делчев на червен светофар.
В този момент по диагонал отдясно набива спирачки Фолскваген Голф, тъмен на цвят, със затъмнени стъкла. От него изкачат двойка маскирани мъже, въоръжени с автомати АК-47, като единия започва да стреля по задното стъкло на лимузината , а другият надупчва цялата й дясна страна. Според някои от свидетелите стрелецът е бил един. Целта на атентаторите е седналият на задната дясна седалка Филип Найденов, по-известен като Малкия Фатик.
Румен Желязков – Жабока, шофьорът на Фатик, явно запазил самообладание, потеглил по бул. Гоце Делчев към Военна Болница. След минути пристигнали, но лекарите изваждат бизнесмена Фатик мъртъв от колата.
На шофьора на Фатик, Румен Желязков, който също бил ранен, била оказана навременна спешна помощ и така била предотвратена смъртта му. Но не за дълго. На 15 април в село Душинки, Брездник е намерен трупът на бившия борец, с куршум в слепоочието и пистолет “Парабел” в ръката. Основната версия за смъртта е самоубийство. Съществена информация , тиражирана в медиите тогава е,че Желязков освен шофьор е бил и бизнес партньор на убития 2 години по-рано Фатик.
Делото за убийството в момента е спряно.

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *