img

Ето какви станаха заплатите на Кирил Петков, Румен Радев и останалите политици

/
/
/
337 Views

Възнагражденията на двама от първите мъже в държавата – президент и премиер са нараснали значително.

Към момента месечната заплата на държавния глава е средно 11 232 лева, а тази на министър-председателя – 8704,80 лева.

Това показват изчисления на Actualno.com на база обявените по-рано днес данни от Националния статистически институт (НСИ) за средната работна заплата у нас през четвъртото тримесечие на миналата година.

Заплатата на държавния глава се изчислява като се удвоява размера на основната депутатска заплата, която в случая е 5616 лева. Тъй като възнаграждението на народните представители е скочило средно със 678 лева, то логично това на президента също се е повишило също значително.

Месечната сума, която получава министър-председателя пък се равнява на 8704,80 лева – приблизително депутатска заплата и половина (1 депутатска заплата + още 55% от нея).

Интересен детайл е, че в тези изчисления не се прибавя трудовия стаж, който увеличава възнагражденията допълнително.

Иначе изначално основната депутатска заплата се изчислява според средната работна заплата у нас. Тоест – три средни работни заплати за последен месец на тримесечие, но само в обществения сектор, за който възнагражденията все още са по-високи от тези в частния.

Подобно на първите мъже в държавата, народните представители също получават допълнителни средства, но този път за участие в заседанията на парламентарни комисии. По този начин например участието в една постоянна комисия осигурява допълнително възнаграждение от 15% върху основната депутатска заплата.

Повечето от народните представители не участват в една, а в две комисии, или допълнителни 30%. Оттук идват още 1684,80 лева. Отделно от постоянните комисии, средства се дават и за активност във временните парламентарни комисии, в размер на 5% месечно за периода, в който те функционират.

Списъкът с добавките не се изчерпва дотук – председателите на парламентарните групи в НС и председателите на парламентарните комисии получават надбавка върху основната депутатска заплата от нови 35%, седемте зам.-председатели на парламента получават бонус в размер на 45%, а председателят на НС – 55% повече.

Снимка: Ивайло Илиев
Източник: Актуално

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *