img

Ето каква е причината за ареста на Борисов и компания, и какво ги очаква

/
/
/
376 Views

При обиските в дома на Севделина Арнаудова – ПР на Бойко Борисов, която също е арестувана, полицията е търсила доказателства за връзката й с бившия финансов министър Владислав Горанов и с хазартния бос Васил Божков.

Това стана ясно от изявление на съпруга на Арнаудова Делян Димитров по БТВ. Преди година Божков заяви, че е бил изнудван от Борисов и е предавал пари за „такса спокойствие“ на Севделина Арнаудова и Горанов. Вчера хазартният бос обяви, че е дал показания пред европейската прокуратура.

„Иззеха телефоните ни, един Ipad на детето, търсиха документи за командировки“, обясни Димитров. Той също се възмути, че претърсванията са станали вечерта и това е изплашило детето им, което е на 8 години. Иззети са още 5000 лв, 3000 долара, 200 евро и рубли от командировки.

По повод на факта, че семейството кара джип, който се води на фирма „Аркад“, която строи Балкански поток, Димитров, който е в ръководството на държавната фирма „Булгартрансгаз“, уточни, че в това няма нищо смущаващо. След завършването на строителството „Аркад“ дала джипове на цялото ръководство на фирмата, на МС, на екоминистерството, на горските стопанства. Не е ясно на какво основание се случва това.

„Този тормоз е брутален. Това ли е демокрация?“, попита Димитров. Той уточни, че е занесъл вода и каквото трябва в ареста на съпругата си.

Борисов, Владислав Горанов, Менда Стоянова и Севделина Арнаудова протичат заедно в сюжета, разказван от бизнесмена Васил Божков. Божков, който има куп обвинения и се укрива в Дубай, твърди, че е дал милиони левове подкуп на Борисов, Горанов и Стоянова, за да избегне плащането на хазартни такси. От Дубай бизнесменът изпрати сигнал до държавното обвинение, че само за 3 години е предал в брой 67 млн. лева на подставени лица на Борисов, и попита неговия пиар Севделина Арнаудова защо всеки месец е посещавала офиса му.

Пресцентъра на прокуратурата публикува съобщение, в което се казва, „че към 09.00 часа на 18.03.2022 г. все още не е информирана за извършване на действия по разследвания „по неотложност“ спрямо политически лица“. Държавното обвинение посочва, че с оглед информацията, че задържането на Борисов и други функционери на ГЕРБ е във връзка с 120 случая на Европейската прокуратура в България, компетентна да разследва би следвало да е именно тя, така че всички въпроси трябва да бъдат насочени към нея.

„Съгласно българското законодателство, при извършване на действия по разследване „по неотложност“, протоколите следва да бъдат представени пред прокурор за одобрение. В случай, че това бъде извършено, обществеността ще бъде информирана“, казват още от държавното обвинение.

Самият Божков в четвъртък вечерта обяви, че е разпитан от евпрокуратурата, но не е ясно как е станало това в Дубай, така че да е годно доказателство по смисъла на НПК. Не е ясно и кое е първото действие на разследващите, с което е образувано разследването. При всяко положение МВР има 24 часа да уведоми прокуратурата, както и 24 часа, за да бъде поискано от съда да валидира действията по претърсване и изземване от снощи.

В началото на годината Горанов, Стоянова и Арнаудова бяха разпитани по проверката, която МВР прави по сигнала на гражданско сдружение БОЕЦ. От БОЕЦ обясняват, че в сигнала си правят логическа връзка между снимките на кюлчета и пачки в чекмеджето на Борисов и изнесената през 2020 г. от Божков информация, че години наред е бил изнудван и е платил 67 млн. лв. рекет на Бойко Борисов, на Горанов и на Стоянова, за да направят така, че лотарийният му бизнес да плаща по-ниски такси. Прокуратурата преди това обяви, че е разпитвала Борисов, Горанов и Стоянова, но не стана ясно какво ги е питала и те какво са отговорили.

За сведения по тази проверка в МВР ходи и самият Борисов. След разпита му се разбра, че е обяснил на разследващите, че не знае кой е снимал в спалнята му.

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *