img

Ето как правилно да съхранявате олиото, за да издържи с месеци, без да гранясва:

/
/
/
191 Views

Ако сте успели да си купите няколко бутилки от евтиното олио, то тогава непременно трябва да знаете как правилно да го съхранявате, за да не изгуби полезните си свойства и да стане негодно за консумация.

Ние от ТОП Новини сме ви приготвили няколко безценни съвета за съхранение на олио, които със сигурност ще ви бъдат от полза:

бутилки олио

Олиото трябва да се съхранява на тъмно – така ще запази качествата си по-дълго време.

Ако го съхранявате на светло, пряката светлина ще повлияе зле на свойствата му. То пак ще бъде годно за употреба, но няма да е толкова полезно за организма, колкото ако го съхранявате по правилния начин. Най-добрата температура за съхраняване на олио е от 5 до 20 градуса.

Олиото трябва да се пази от контакт с вода и с метал, за да се съхрани по-дълго време.

олио в хладилника

След отваряне олиото е добре да се съхранява в хладилник. Най-добре е ако съхранявате олиото в стъклена бутилка. Олиото се съхранява от 5 до 10 месеца. За да съхраните олиото по-дълго, можете да пуснете на дъното на бутилката пет зърна боб.

След като отворите бутилката с олио, трябва да я изразходвате за около месец.

Олиото е основен източник на мастноразтворимия витамин Е, който е антиоксидант, защитаващ организма от атеросклероза и болести на сърцето.

олио в стъклени бутилки

Трайност на олиото

Слънчогледовото олио е важен източник на витамин Е – той е ключов за имунната система, черния дроб, половата и ендокринната система. Той влия добре и върху паметта. Друга полезна съставка на олиото са ненаситените мастни киселини.

При силно нагряване на олиото то губи полезните си свойства, затова е добре да го използвате предимно за овкусяване на салати.

салата с олио

Краве масло – ползи и съхранение

Кравето масло също е полезно за организма, стига да не се прекалява с количеството. Прекаляването с маслото се отразява зле на организма. Маслото се усвоява на 96 процента благодарение на ниската температура на топене на млечната мазнина. Маслото съдържа важни витамини – витамините А, Е и D. Маслото съдържа около 20 процента вода, освен това – белтъчини и въглехидрати, както и минерални вещества.

Срокът на съхранение на прясното масло в хладилник е 15 дни. При температура 0 градуса маслото се съхранява един месец, а във фризера – два месеца.

Понякога в кравето масло се добавя сол за удължаване на срока на съхранение. Такова масло може да се съхранява три месеца в хладилник. Ако в маслото са добавяни консерванти, просто трябва да се погледне срокът на съхранение.

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *