img

Ексклузивни СНИМКИ от лондонския мезонет за 20 млн. евро на фараонката Ружа Игнатова

/
/
/
381 Views

Мащабно разследване на BBC за безследно изчезналата “криптокралица” Ружа Игнатова, установи, че българката притежава жилище за почти 14 млн. паунда в Лондон. 

Разследването на британската медия започва през 2016 година, след като бивш портиер разкрива детайли от личния живот на Ружа.

Той споделя, че е виждал милиардерката да се прибира с тонове торби от лъскави бутици, а охранителите й едвам смогвали с пренасянето на покупките.

Мезонетът на Игнатова се намира в елитния лондонски квартал “Кенсингтън”, разбра ТОП новини.

Снимка: BBC

Публикацията на подкаста “Изчезналата криптокралица” (The Missing Cryptoqueen) този път е част и от разкрития по Досиетата “Пандора”. Огромен масив данни за това кой стои зад фирми, регистрирани в офшорни зони с прикрити собственици.

Авторите на подкаста обещават още серии през 2022 г. Измамата на Ружа Игнатова възлиза на 4 млрд. евро и в Европа вече са в ход дела. Тя продавала несъществуващата криптовалутата OneCoin.

На 17 септември в Мюнстер започна процес срещу адвоката ѝ в Германия Мартин Брайденбах по обвинения в пране на пари и превод на 20 млн. евро в Лондон за купуване на луксозния имот. Други двама са изправени пред обвинения в източване на милиони евро в схемата.

Снимка: BBC

Според BBC само във Велибритания са ощетени хора с над 100 милиона паунда.

Снимка: BBC

Авторите описват, че именно от делото на Брайденбах се е разбрало за апартамента с четири спални и басейн с подвижен покрив в сградата, известна като “Абътс хаус”.

Ключовото е разкритието, че Ружа Игнатова е притежавала имот на британска територия с помощта на фирмата за офшорни услуги Aquitaine Group. Британското разследване срещу българката беше прекратено през септември 2019 г. с обяснение, че “не бяха установени каквито и да е активи на OneCoin в Обединеното кралство”.

Снимка: BBC

Два месеца по-късно в друго дело излиза името на компанията Abbots House Penthouse Limited на остров Гърнси. Американската правна кантора Locke Lord с офис в Лондон забелязва нещо нередно за източника на превод от 20 милиона евро.

Разследването води до нейния бивш служител Марк Скот, срещу когото започва дело за пране на пари и в него се разбира, че фирми на Ружа Игнатова са давали парите за купуването на луксозния имот в “Кенсигтън”.

На 25 октомври 2017 г. тя се качва на самолет на Ryanair от София за Атина и изчезва. Но през юли 2018 г. брат ѝ Константин, оглавил схемата за измами след нея, публикува селфи, направено в същия апартамент в “Кенсингтън”.

Снимка: BBC

Разследването установява, че в сградата е имало още едно по-малко двустайно жилище за 1.9 млн. паунда. Именно в него е живяла охраната им. Името на Ружа Игнатова отново отсъства от имотните регистри във Великобритания, защото купувач е офшорната фирма от Гърнси.

Константин бе арестуван на 6 март 2019 г. на международното летище на Лос Анджелис и обвинен в заговор за измама.

BBC уточнява, че сложната схема от офшорни компании, регистрирани на адреса на Aquitaine Group, прави трудно доказването на това, че българката е била собственичката на луксозните имоти в Лондон.

През 2019 г. властите в Гърнси и други офшорни зони, свързани с британската корона, заявиха, че ще направят публично достояние реалните собственици на регистрирани при тях фирми. Но това няма да се случи преди 2023 г.

От Locke Lord, използвана от д-р Ружа казват за сделките в “Абътс хаус”, казват, че OneCoin никога не е била сред клиентите им и не са знаели, че служителят им Марк Скот е работил за OneCoin до делото срещу него 2 години, след като той напуснал кантората.

Германският адвокат Мартин Брайденбах отхвърля обвиненията в пране на пари. Делото в Мюнстер се очаква да продължи до май 2022 г.

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *