img

Дзюба: Седите си в именията в Англия и говорите гадости, а Русия ви даде немалко. Горд съм, че съм руснак!

/
/
/
284 Views

Капитанът на руския национален отбор по футбол Артьом Дзюба най-накрая наруши мълчанието си относно инвазията на страната му в Украйна, след като трябваше да изтърпи безброй критики за това, че не взима отношение по темата.

В изявление, публикувано в Instagram, 33-годишният нападател на Зенит Санкт Петербург описа войната като „ужасно нещо“.

Но Дзюба не осъди агресорството на Русия и заяви, че се гордее с това, че е руснак. Капитанът на Сборная не пропусна да спомене и украинските футболисти във Висшата лига, „които седят на задниците си в именията си в Англия и говоят гадни неща“. Дзюба предупреди, че войната ще свърши, но след това възстановяването на човешките отношения ще е много трудно.

Защитникът на Евертън и Украйна Виталий Миколенко нарече Дзюба „мълчалива кучка“ и не пропусна да обиди и колегите му от Сборная.

„Момчета, убиват жените ни, майките ни и децата ни, а вие защо стоите като на*рани?“

Андрий Ярмоленко от Уест Хем пък призова колегите си от националния отбор на Русия да „покажат топки“ и да заявят категоричната си позиция срещу войната в Украйна, тъй като могат да повлияят за прекратяване на огъня със своята популярност.

А Дзюба, който има над 1.2 милиона последователи в Instagram, написа:

„Досега не исках да говоря по темата за събитията в Украйна. Не защото ме е страх, а защото не съм политически експерт и нямам място в този разговор, за разлика от голям брой политически анализатори и вирусолози в интернет.

Имам собствено мнение и, след като ме призовават от всички страни, ще го кажа. Аз съм против всяка война. Войната е страшно нещо, но аз също така съм и против човешката агресия и омраза, която всеки ден придобива все по-опустошителен мащаб.

Не съм притеснен от това, че съм руснак. Аз се гордея, че съм руснак!

И не разбирам защо спортистите трябва да страдат сега. Аз съм против двойните стандарти. Защо някои могат да си правят каквото поискат, а сега хвърлят всичко върху нас. Защо всички крещяха, че спортът трябва да остане извън политиката, но при първа възможност, когато става дума за Русия, този принцип напълно е забравен?

Русия забравя за Мондиал 2022, а Югославия преживя същото преди 30 години, когато беше излъгана от УЕФА

Да, войната е страшно нещо. И точно в стресови ситуации хората показват истинската си същност. Колко много гняв, мръсотия и жлъч се изля върху руснаците, независимо от тяхната професия или позиция. Към онези, които не спират да го правят – наредете се на опашка! И ми е болно да слушам такива неща от хора, на които Русия е дала немалко…

Помнете: Войната ще свърши, но човешките отношения ще останат, и тогава ще бъде невъзможно да върнем нещата назад.

P.S. – Към тези колеги, които си седят на задниците в именията в Англия и говорят гадости. Не можете да ме обидите, но ви разбирам. Всичко добро и мир за всички!“

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *