img

Доц. Мангъров: Цялата тази дивотия с тестване, затваряне, червени, зелени зони, е безсмисленa

/
/
/
379 Views

Цялата дивотия с тестване, затваряне, червени, зелени зони, е безсмислена, казва доц. Атанас Мангъров. Старите мерки са 30 пъти по-малко ефективни.

Истерията COVID се развива с пълна сила в България отново, но за нея на практика няма мотиви, а става въпрос за целенасочена кампания. Това виждат в настоящата ситуация с коронавируса у нас лекари, ресторантьори и хотелиери. Те призоваха за по-умерено говорене по темата.

“Има COVID истерия и тя е съзнателна и целенасочена, защото подвариантите на Омикрон ВА.4 и ВА.5 са съвсем различни от китайския вариант, от Делта и всички тези, с които се срещахме през изтеклите 2 години“, смята инфекционистът доц. Атанас Мангъров, който коментира темата пред „Труд“.

Казва, че клиничното протичане на това, което сега има като COVID в България, по нищо не се отличава от това на вирусните инфекции, с които всеки един от нас се среща поне 1-2 пъти годишно.

“Има много заразени, защото тези подварианти са нови. Това на практика даже бих казал, че е нов вирус, който няма нищо общо със старите. Хората, които са преболедували старите варианти на COVID или са ваксинирани, се разболяват от новия, защото техният имунен отговор не съответства на този вирус. Все едно всички са карали свински грип и да са ваксинирани за него, и сега да има някой от другите щамове на грипния вирус A H3N2.

Затова тeзи нови варианти на COVID ще минат през цялото население, ще го изкарат всички. И изкаралите стария вариант, ще го изкарат, защото антителата, които имат не действат на този вариант. Ваксинираните също ще го изкарат по тази причина“, каза доц. Мангъров.

Според наблюденията на лекарите за щастие ВА.5 и доказаният вече у нас ВА.4, протичат като банална вирусна инфекция.

“Абсолютно безсмислено е това тичане, тестване, съобщаване всяка сутрин, просто защото това са хора, които са заразени, имат високи температура, болки в гърлото, в мускулите, но много малка част от тях имат нужда да влизат в болница. Този вирус не засяга белия дроб, но ако това стане, се случва много рядко при хора, които са възрастни, имат други заболявания. Цялата тази дивотия с тестване, затваряне, червени, зелени зони, това е безсмислено“, посочи още инфекционистът.

По думите му това, че вариант ВА.5 бил 30 пъти по-заразен от другите, ако се преведе на прост език, означава, че ефективността на мерките, които са същите от преди 1-2 години, е 30 пъти по-малка.

И още – ваксините са направени да образуват антитела срещу спайк протеина на най-стария китайски вариант, а това, което има в другите варианти – Делта, Омикрон и пр., са други спайк протеини и антителата от ваксините не действат.

“Затова всички, които бяха ваксинирани, карат тези варианти. Виждате, че страна като Португалия, където са ваксинирани на 97-98%, беше първата, в която се развихри подвариантът на Омикрон, заключи доц. Мангъров.

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *