img

Доц. Кунчев огласи под каква форма и кога ще се въведе локдаун у нас

/
/
/
455 Views

Ще имаме много сериозни проблеми, ако останем с 20% ваксинирани. Това мнение изрази главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в ефира на bTV.

По думите му локдаун не е задължително да има 100% за всичко и навсякъде. „Може да се въведе на места.

Ако масово се премине 500 на 100 хил. заболяемост, това ще заплаши здравната система“, уточни той.

По думите му има дни, в които има разлика в броя на случаите, защото хората не ходят на лекар през уикендите. Има скрита заболяемост. Една част от хората се научиха, че може да си купят тест, да си купят лекарства, да не се регистрират. Това е изключително вредно. Не може да изследваме контактните им лица.

По отношение на починалите с поставени ваксини, доц. Кунчев посочи, че има дни, в които няма нито един, а има дни, в които има повишение.

„Средно са 2-3%. Обикновено това са хора с много придружаващи заболявания и много възрастни. Не става въпрос за пробив във ваксината по никакъв начин. Това, която целим с ваксините, е да няма приети в болница и смъртни случаи. Това, че някои ще го изкара леко вкъщи с температура, не е от значение“, каза още той.

По думите му ако изключим, че делта вариантът засегна по-ниските възрастни някаква, съществена разлика в протичането на заболяването няма. „Но има хора, които влизат в средно състояние в болница, на 3-4 ден влизат в интензивното, налага се да ги интубират“, каза още той.

Предстои скоро Европейската комисия да удължи срока на сегашните ваксинационни сертификати, които бяха за една година с допълнителен срок.

Според него наскоро ЕК е питала всички държави за подробности около ваксинационната капания и решението ще бъде взето скоро, още повече, че поставянето на първата игла започна още през декември миналата година.

Поставянето на трета доза засега не е необходимо, освен за хората, които работят в напрегната среда – медицински работници, работещите в социални домове и др. Същото важи и за хората с имунен дефицит, приемащите лекарства които са имунодепресори, хората на хемодиализа и др. Най-добре е да си направите тест, който да покаже нивото на имунитета ви и тогава да прецените дали да си поставите трета доза, каза Кунчев.

Сегашният ваксинационен сертификат обаче няма да се промени от това, че сте си поставили трета доза, т.е. няма автоматично да увеличи срока си, за това очакваме генерално решение на ЕК, защото сертификатът е европейски документ, обясни Кунчев.

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *