img

Доц. Ангел Кунчев: Ако се наложи ще се въведат по-строги мерки!

/
/
/
263 Views

В момента няма натиск върху здравната система. Утре организираме среща с директорите на големите столични болници, с районната здравна инспекция, с НЗОК, за да знаем кой какви легла къде може да разгърне, за да посрещнем евентуално ново търсене на лекарска помощ.

Идеята е да не достигаме нивата от предишни вълни. Повод за оптимизъм ми дават данните, че двата варианта на Омикрон са с бързо и лесно предаване, но с леко протичане. Има тежки случаи, но те са малко на фона на многото засегнати“.

Това каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

И подчерта, че ситуацията се развива динамично и ако се наложи, ще трябва да бъдат въведени по-строги мерки:

„Въвеждане на още мерки е въпрос на преценка на директорите на РЗИ, когато става въпрос за регионални мерки. Всеки, който желае, може да се предпази и сам. Но не е еднакво носенето на маски от здрави хора и от хора с клиника. Добре е маска да носят тези, които чувстват признаци. Но е добре да си останат вкъщи“.

В предаването „Неделя 150“ доц. Кунчев посочи, че се следва Националният план за действие в Ковид ситуация.

Той заяви, че има възраждане на интереса към ваксините, въпреки че все още сме на ниво от около 30% ваксинирани:

„Увеличението е пет пъти. София мина границата от 1000 имунизации за ден. Хората, които са видели ефекта от ваксините, продължават да се имунизират с бустерни дози… Във всички балкански страни процентът на имунизация е между 30-40%“.

И посъветва всеки, който се чувства в рискова група, да си постави бустерна доза:

„За втория бустер е важно да са минали 4 месеца от първия. Възрастни хора и хора с хронични заболявания е препоръчително да поставят втора бустерна доза. За останалите – има ли желание, няма противопоказания или отрицателни ефекти.

Двата варианта на Омикрон повече засягат децата в ученическа възраст. Ако минем пика през август, няма причини учебната година да не започне нормално“.

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *