img

Д-р Веселин Герев: Хора, изключете си телевизорите и си включете разума!

/
/
/
492 Views

Хората в България за пореден път се разделиха, този път на ваксинирани и антиваксъри. Докъде ще доведе всичко това?

Разговарям с психиатъра д-р Веселин Герев. Той има практика в София и Пловдив, а интересите му са насочени към стресови, тревожни и депресивни състояния. Има много публикации във водещи медицински издания по целия свят по изброените теми.

Снимка: Личен архив

Опитите на хората да се делят по повод на ваксините, няма да доведат до нищо кой знае какво, нито пък ще променят обстановката в цялост. Големият проблем е, че колкото повече ги притискат да се ваксинират, толкова повече реакцията на отпор ще е по-сериозна. Това няма да доведе до добър резултат. Реакции на отпор има и в други държави, но не ни информират затова, просто меко казано, ни баламосват.

Работещият човек у нас е поставен като в менгеме, защото го задължават да се ваксинира, за да си върши работата. Т.е. е валиден методът на принудата. Много грозно се използва терминът „антиваксър”. Става дума за внушения, че това са хора, които не спазват задължителният за страната ни имунизационен календар, насочен срещу особено опасните болести, при които заразяването е на 99, 9%, и 90 на сто смъртен изход.

Ковид е вирусна инфекция, която не е причислена към този календар по показатели.

Създава се мит, че трябва всички да се имунизираме. Истерията сега ми прилича на онази, когато взеха да налагат ваксината срещу рака на шийката на матката. Тогава започнаха да я слагат на момичета на по 16 години, някои от които развиха тежък синдром, поради което се наложи многократно да модифицират ваксината и към момента вече почти не се говори за нея. И тогава обмисляха да направят задължително това инжектиране, но практиката показа различни резултати и се спряха.

Сегашните Ковид ваксини също не са преминали през всички проучвателни етапи и затова смятам, че е цинично да задължават хората да се ваксинират. Когато човек премине някой щам на вирусно заболяване, то той изгражда имунитет към него. Но колкото повече ни затварят, толкова повече модификациите на вируса ще се увеличават. Досега ни налагат ограничения 3-4 пъти и съответно мутациите на вируса са също толкова.

Снимка: pixabay

Аз примерно мога да репликирам, че е „епохална глупост” да се твърди, че преболедувалите също трябва да си поставят игли. Защото и главният санитарен инспектор, който е ваксиниран, се разболя и се самоизолира. Това е по имперични данни, но всеки може да провери.

Най-потърпевши от всичко са подрастващите. Психиката на децата е осакатена от това, че ги затварят и обучават дистанционно.

Те губят възможността да общуват нормално и тяхната емоционална интелигентност се свежда до нула, защото емпатията им пада. Наблюдавам този процес и при дъщеря ми, която започва да губи съчувствие и разбиране към другите. Това става, когато човек не комуникира с други хора. Ние сме социални същества, не виртуални, а при изолацията не общуваме реално помежду си. Виртуалният контакт не е физически и реален, подплатен с емоции. Накрая ще стигнем дотам, че ще оглупеем емоционално. Дори ще изразяваме радостта си само с емотикони. Това е осакатяващо. Има пълна девалвация на образованието.

Няма логично обяснение и защо на неваксинираните им е забранено всичко, освен да отидат да гласуват?!

Също така – как ваксинираните получават автоматично позволение за достъп навсякъде, щом един имунитет се изработва за 8-12 седмици!?

Всичко това ми прилича на огромно клинично проуване за реакциите на хората спрямо ваксините. В момента смятам, че тече трета фаза на проучване на ваксините в извънредна ситуация. Ние няма как да задължаваме хората да се ваксинират, щом като тези препарати са в клиничен тест. Това може да става само доброволно.

Наблюдава се и друг психологичен феномен – има бясно, яростно и агресивно пропагандиране за ваксиниране от страна на хора, които вече са го направили. Не разбирам обаче, защо те толкова се притесняват, щом са защитени, че някой, който не е може да ги зарази!?

Агресията от страна на ваксинираните към останалите, се дължи на страха им, че не са съвсем защитени. При тях има два основни акцента в поведението – единият е отрицанието, вторият е изтласкването.

Ако наистина ситуацията е толкова опасна към момента, то веднага изборите трябва да бъдат отменени или да не позволяват на хора без сертификати да ходят до урните. Другото е несправедливо и парадоксално. Мерките са крайни и показва, че не само у нас, а навсякъде властите нямат никаква концепция как да се справят с тази ситуация. Управляват страха и паниката, които се нагнетяват още повече.

Ще цитирам едно проучване на Лодонския кралски университет от м.г., което казва, че всички хора с високи нива на кортизол /б.р. хормонът на стреса/ изкарват Ковид с усложнения, за разлика от онези с нормалните нива на хормона, които нямат стрес и карат заразата почти безсимптомно. Нагнетяването на тревоги, безспокойства и страхове няма да доведе до нищо добро. В болница трябва да се ходи само в краен случай, а не да се тича там и да се бърза с лягането в леглото. Така че бих призовал така: Хора, изключете си телевизорите и си включете разума!

Източник: Новини

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *