img

Д-р. Миндов изригна: Блъсканицата по МОЛ-овете и празничните купони е самоубийство

/
/
/
291 Views

Ще се самоубием в блъсканицата по моловете и празничните купони. Toва заяви в интерво за „Марица“ д-р Георги Миндов, общопрактикуващ лекар.

– Д-р Миндов, побългарихме ли зеления сертификат? Май навсякъде вече пускат, без дори да го погледнат…

– Това е новото българско самоубийство! По моловете е пълно – бутат се, не спазват дистанция… Антиваксърите, в добрия смисъл на думата, а аз познавам такива хора, не ходят по моловете. Не ходят да се бутат в другите.

Това са изключителни интелигентни хора, ходят с маска и спазват по буква изискванията за себе си. Има и друг вид хора, които не са антиваксъри, а антивсичко. По правило не са много интелигентни. Тези хора си го търсят да се заразят. Казват: Няма такова нещо като ковид!

И какво следва след купоните по Коледа и Нова година? Дано здравната система издържи, защото ще е страшно. Имам пациент, който работи в склад на едро. И казва: Такова купуване на алкохол аз не съм виждал! Купуват като за последно.

Какво отговорно да очакваме от тази общност, когато хората не желаят дори само да ограничат контактите си. Бизнесът също е безотговорен. Зеленият сертификат в момента е безсмислен, защото почти никъде не се верифицира. Тепърва ще си патим от това.

– При две двукратни ваксини вие пак се разболяхте от ковид? С какво ви помогна ваксината?

– Прекарва се по-леко. Онзи ден имахме двама млади ваксинирани с „Модерна” – нищо им нямаше – само загубиха вкус и позитивираха тестовете. Аз съм ваксиниран с „Астра Зенека” и с „Пфайзер”. ​Пфайзерът ми беше юли, а аз се разболях още октомври. Не е приятно, защото си отпаднал, ама има разлика. Дори не съм се чувствал болен. Протича леко.

Ваксината безспорно помага, а друго засега няма. Фармацевтичната индустрия се забави – трябваше вече да изкара модифицирани ваксини за варианта делта, за омикрон. За омикрон нямаше и време, но при положение че ваксината до голяма степен е вече използвана, нещо трябваше да има.

Необходимо е да се действа, защото това има психологически ефект. Иначе хората изпадат в паника. От последната вълна имам няколко заразени – и ваксинирани, и неваксинирани, които влязоха в болница от страх. Нито един обаче не беше поставен на кислород.

– Трябва ли ваксината да стане задължителна за децата?

– Не, родителите трябва да решават. При децата сега има незадължителни ваксини ​- за рота вирусите, за рак на маточната шийка. За тях родителите решават. Другите по календар са задължителни, а не принудителни. Трябва да използваме внимателно тази дума, защото много се спекулира с това.

Юристи ми го обясниха – дори да стане една ваксина задължителна, няма да те гонят по пътя да те ваксинират. Може обаче да не ти приемат детето в детската градина, ако поставя в риск другите деца. Но никой няма да го хване да го боде насила. Задължителните ваксини не са принудителни.

Аз не знам кой ще си ваксинира детето. Сигурно ще има, но това ще са изолирани случаи, да не кажа единични случаи. Хубаво е, че го има като възможност, но едва ли ще стане масова практика в България.

– Трябва ли да се съкрати времето за поставяне на бустерна доза?

– Определено. Това, което ми прави впечатление, е, че тези, които си направиха еднократни ваксини с „Янсен”, трябва да имат бустер след два месеца. Това е по всички препоръки, а тук нищо не се говори за тях. Тези хора защитени ли са? Сега се говори, че грипната епидемия ще дойде заедно с ковида ​- тогава раздайте тестове.

Така в пунктовете да се правят комбинирани тестове за ковид и за грип едновременно с взимането на един секрет. А това ще ти помогне при един болен човек ​- иначе трудно ги диференцираш. На едно блокче са тестовете ​- с едно взимане на секрет се тестват грипът и ковидът. И разликата в цената не е някаква недостъпна за масово ползване.

Хубаво е хората над 65 години да се ваксинират против грип. Реално досега две наслагвани едн​а върху друга вълни не е имало. Тестове невинаги показват правилно има ли ковид – дори да е болен, пак има много фалшиво отрицателни. PCR-ът понякога не хваща новия щам. Хваща го антигенният тест.

Имах случай на ваксинирана жена, която се разболя. Болна, с температура и кашлица, PCR-ът й отрицателен, а антигенният й тест беше много силно позитивен. Ха сега отиди го разбери кое е вярно! Човек дори с две ваксини спешно трябва да си направи трета.

Първото, което трябва да направят нашите власти, е да намалят от 6 на 3 месеца срока за бустер след двете инжекции. Хората, дори да не е масово, но са имунно​ компрометирани. Тези имунно компрометирани хора трябва да могат след 28-ия дни след втората да направят и трета инжекция.

Говорим за пациенти с рак на кръвта, с присадени органи, ХИВ позитивни, лекувани с кортикостероиди и така нататък. Това в момента трябва да се прави ​- имаме ваксина, а нямаме никакви указания. Без разрешение ние не можем и да вкараме в системата такива хора, които са си направили бустерна доза. Те дори и да искат, на нас не ни е разрешено да им я сложим.

Не е нужно да сме гении ​- трябва да следим какво прави Европейската комисия, какво правят в САЩ и какви решения взимат. Има ваксини – за къде ги пазят? Да ги изхвърлят ли? „Пфайзер” е разрешена за употреба, но е с изтекъл срок. Не знам – след Нова година да я изхвърлям ли, никой нищо не казва.

– Защо здравните власти у нас пресмятат, че омикрон ще ни удари в края на февруари, при условие че вече върлува в цяла Западна Европа?

– Новите данни са, че няма да е в края на януари, а още в средата на месеца. Така са казали в европейските здравни структури. Няма натрупан опит с омикрон, затова нещата около него не са ми много ясни.

Има много заболели в Холандия ​- това е богата страна, могат да си затворят за една година икономиката – това няма да ги срине. Ние обаче сме най-бедните и най-болните. Всеки трус в икономиката е опасен за нас. И точно ние сме най-смели и безотговорни.

Аз например опитах да намеря хотел за дните по празниците и се оказа, че няма места. Смел​о пуснаха ск​и сезона без никакви ограничения, англичаните вече са тук и куп​онясват. Хората по света забраниха англичани да идват в страните им, а ние ги посрещаме с хляб и сол, с прегръдки и целувки! Пак ли трябва Банско да затваряме? Какво ще стане след тези британски посещения според вас?

Хората в чужбина си ценят живота, а нашият сякаш нищо не струва. Тук говорим за човешки живот – ако е само едно грипче, няма проблем, ама от ковид се умира! Сега с омикрон никой не може да каже как точно протича. Уж по-леко, ама може и да не е така.

– Защо зеленият сертификат е безсмислен в момента?

– Не се верифицира. Какъвто и сертификат да извадиш ​- и на Бойко Борисов да е, пак ще минеш. А проверяващите нямат право да ти искат лична карта. На ​сульо и ​пульо не можеш да си вадиш личната карта по закон.

Как ще стане установяването на тази идентичност ​- това е въпросът. В момента този сертификат е безсмислен. Върши работа за офиса, където работите или ако проверките се правят в присъствие на полицията. Аз обаче не съм виждал такива проверки.

– Защо фармацевтичните компании не работят активно по създаването на лекарство за ковид?

– Пуснаха едно, но няма да е достъпно. Като цена е много скъпо. Едва ли скоро ще стигне до аптеките за масова употреба. Ако се направи лекарство, ще е голям пробив, но трябва да е масово. Трябва да се тества добре, защото рискът е голям.

Засега рамдес​ивир е единственото лекарство, което е разрешено за употреба в Щатите и е признато, че помага. Но пък то е много токсично за черния дроб. Единственото надеждно нещо е да се спазват мерките. Това, което мога да разкажа по телевизиите, е как става заразяването с ковид.

Съдя за това по себе си. Ако се разминеш или имаш кратък контакт с болен на улицата – няма да се заразиш. Но ако стоиш с болен в затворено помещение или кола по-дълго, ще се заразиш. Един мой пациент се зарази, докато караше майка си и баща си в болницата.

Кара ги напред назад и накрая и той се тръшна. Важно е времето на контакта. Аз се разболях от възрастна пациентка на 86 години. Неваксинирана, диабетичка, с пневмония ​- беше ​Пантелей пътник!

Прегледах я в едно малко помещение, вътре непроветрено. И ме хвана още следващата седмица. Жената се оправи ​- жилава баба излезе. То е като радиоактивността – като седиш за няколко секунди, може нищо да не ти стане.

Като седиш 1 час, се разболяваш. Радиоактивността не се усеща по никакъв начин. И с ковида е така. Гледаш го човек здрав и прав, а всъщност го кара зле.

Никой не е застрахован. А като почнат софрите за Коледа и Нова година, ще се изпонатръшкат всички. И не ми се мисли как ще се справим ние, лекарите.

Визитка

Д-р Георги Миндов е общопрактикуващ лекар. Завършил е Медицинският университет в София. От 2016 г. е председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари. От 2018 г. е зам.-председател на Столичната лекарска колегия към Българския лекарски съюз.

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *