img

Чорбанов: Тази болест е по-страшна от К-19, всеки сам ще иска да си сложи ръкавици

/
/
/
388 Views

Вече ще живеем нормално и искрено се надявам да се доближим до ситуацията, която беше преди К-19. Това заяви за bTV народният представител от „Има такъв народ“ и имунолог проф. Андрей Чорбанов.

Toй коментира взетите днес промени в Закона за здравето относно края на извънредната епидемична обстановка, която отпадна от 1 април.

„Имаше точки и конфликти, които позволяваха да има интерпретации на много състояния – как да се обяви ситуация, какви права да имат министърът и шефовете на РЗИ, да има ли задължителна ваксинация и т.н. Оттук занапред министърът няма право в извънредна обстановка да изисква да сте ваксиниран за влизане в сграда“, каза проф. Чорбанов.

„Важно е да се знае, че законът не е за ковид. В този план за действие ще са описани различните причинители на инфекциозни заболявания и вариантите как да се реагира на тях, ще се разясни какви правомощия да има министърът. В случай на Ебола например всеки сам ще иска да си сложи ръкавици, това е ясно“, уточни той.

„Има неща, които не трябва да се отчетат като изключително опасна инфекция. Ковид е такъв. Има болести, при които смъртността е много по-висока, при ебола е 70-80%“, добави имунологът.

„Сега министърът и шефовете на РЗИ ще имат план и програма, а нямат да правят импровизации. Част от закона е да няма право да се ограничава достъп до публични сгради“, изтъкна той и добави, че при нас управлението бе едно от най-меките като мерки и заради това ние сега имаме сравнително малък брой случаи на фона на стотинте хиляди на ден в други страни.

„Щатите удариха милион за ден при много строги мерки. Либералните мерки, които дори не се спазваха, доведе до това нивата да са ниски. Много хора се срещнаха с вируса под една или друга форма“, заяви проф. Чорбанов.

Имунологът добави: „Ваксината не гони ефективността, която хората очакваха. Имунизираните се разболяваха и то доста тежко. Факт е, че ваксинираните разпространяваха вируса е достатъчно показателен защо сертификатът губи смисъла си“.

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *