img

Болната Анахид не разпознавала децата си в последните си дни живот

/
/
/
223 Views

Една от най-известните говорителки на Българската национална телевизия – Анахид Тачева, издъхна на 82-годишна възраст на 18 ноември.

В последните години здравето на славната говорителка бе сериозно разклатено. Тя страдаше от прогресивна деменция и губеше паметта си. В последните седмици от живота си не разпознавала абсолютно никого от роднините си, дори собствените си деца. Анахид нямала и никакви спомени за живота и самоличността си – нито добри, нито лоши.

Заболяването отключила след внезапната загуба на сина си Митко Цонев, който издъхна през 2016 г. от масивен инсулт едва на 57-годишна възраст. После пък сестра му Теодора направи опит за самоубийство след тежка депресия и бе между живота и смъртта в продължение на дни в „Пирогов“. Тогава Анахид, която бе заминала да живее при дъщеря си Анахид в Щатите, се наложи да се върне у нас, за да поеме грижите около едното от децата на Теодора, което социалните служби настаниха в приемен дом.

Тежките лични драми и преживяният стрес били причината легендата на БНТ да развие пагубна деменция, като лечението ѝ до последно било при най-добрите лекари в Америка, където тя живееше заедно с най-малката си дъщеря, кръстена на нея.

Всъщност първият сигнал, че деменцията е започнала да я погубва, дошъл още преди 2 години, когато Анахид спряла да говори за покойния си син Димитър Цонев и спомените ѝ с него били изтрити от паметта ѝ. Тогава близките ѝ разбрали, че макар физически да е енергична и здрава, ментално говорителката не била добре. Въпреки че платили хиляди долари за лечение, ефект от него нямало и не могли да стопират хода на коварната болест.

Анахид Мелкон Тавитян е родена на 15 октомври 1940 г. в София. Веднага след като завършва гимназия през 1958 г., се омъжва за актьора Коста Цонев.

Първородното им дете е журналистът Димитър Цонев. След това се ражда и дъщеря им Теодора. През 1962 г. Тачева печели конкурса на БНТ и оттогава дълги години е говорителка на първа програма на националната телевизия. Два пъти се омъжва и два пъти се развежда с Коста Цонев. След втория развод с него красивата говорителка се омъжва за бизнесмена Васил Тачев и се ражда дъщеря им Анахид.

След смъртта на Димитър Цонев Анахид Тачева замина при семейството на по-малката си дъщеря в САЩ.

Тачева започва кариерата си в телевизията едва на 22 години. Тя бързо се превръща в най-известната говорителка в националния ефир. Красавицата чува как Никола Филипов обявява конкурса за говорители, когато вече живее с първия си съпруг Коста Цонев. Тогава тя подава документите си в радио „София“, където е първият тур. „Когато Коста се прибра вкъщи, му казах, че ще кандидатствам. А той ми отговори: „Ами, да. Гласът ти не е лош, може да пробваш“, разказва след години Анахид.

Двамата се запознават още когато тя е ученичка. 17-годишна, вече е модел и участва в ревюта. По това време в столичната зала „България“ се организират балове със специални шоупрограми. Хачо Бояджиев е техен режисьор, оркестърът на Вили Казасян свири, а участници са най-известните хумористи – Нейчо Попов, Енчо Багаров, Милчо Червенков. В една от вечерите там е и Коста Цонев. На подиума излиза Анахид, облечена в красива червена рокля, от горе до долу с малки черни копчета, с яка от кадифе.

„Ау, какво хубаво момиче. Ау, и каква хубава рокля. Обаче сега, ако трябва тези всички копчета едно по едно да ги разкопчавам, абе доста време ще ми отнеме“, чува тя да казва Коста Цонев. Същата вечер той я кани да танцуват валс и не след дълго стават неразделни.

Малцина знаят, че навремето Ванга предрича на Анахид раздяла както и дете, но не от Коста Цонев, а от друг мъж. Това изумило тв говорителката, която тогава все още била щастливо омъжена. Ето какво разказва Анахид преди време за срещата си с петричката пророчица.

„Ванга ми беше предрекла всичко за личния живот. Бях в телевизията и с колеги тръгнахме към провинцията – с известни лица правехме шоупрограми с песни и хумор, а аз бях водеща на концертите. Минахме и през Петрич. Пристигнахме по-рано в града и реших да отида да видя къщата. Отпред винаги стоеше милиционер. Той ме разпозна коя съм и ми каза: „Заповядайте, влезте в двора и я почакайте на тази пейка“. Влязох, чаках известно време, погледнах си часовника и тъкмо бях решила да си тръгна, когато тя пристигна. Помня я още – малка нисичка баба, покани ме да вляза в една малка тъмна стая с пердета. Преди това бях ходила пак, но с Коста, Гинка Станчева – имаше и други техни колеги. Тогава не ни прие с думите: „Махайте се, аз на артисти не гледам“.

Втория път ми каза:

„Искам да разбера каква сте, виждам, че много хора ви гледат наведнъж. Не сте актриса, защото тях ги гледат малко хора“. Отговорих, че съм говорителка в телевизията. А тя продължи: „Ще имате трето дете, но не от сегашния ви съпруг“. Тогава не повярвах – тъкмо се бяхме събрали отново с Коста, роди се дъщеря ни Теодора. Но човек не може да върви срещу съдбата си. И последва срещата ми с Васко“, споделя неотдавна легендата от малкия екран.

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *