img

Андрей Райчев: Убеден съм, че българинът не желае втори 10 ноември, шансовете за правителство са 50:50

/
/
/
229 Views

Много се шуми около Американското посолство, но трябва да кажа, че те не правят нещо лошо. Нашите съюзници се безпокоят за нещо, което е реално опасно за България, а именно – да изпаднем в много месечна криза.

Това каза в „Денят започва с Георги Любенов“ социологът и политически анализатор Андрей Райчев.

„България е изправена пред изискване от своите политици да направят нещо. Западът отлично разбира това. Имаме световна инфлация. Напечатахме много пари покрай вируса и имаме да изплатим тези пари“, обясни той.

Той прогнозира голям икономически срив в Европа. Войната е също важен фактор – не се знае докога, накъде, нито как ще продължи.

„Всичко това изисква България да е стабилна, изисква се консенсус между нашите управляващи. Вместо това, обаче, виждаме поляризация и неспособност да направят правителство. Политикът има задължение в криза да е адекватен, а аз не виждам нашите политици адекватни за криза.“, смята той.

От друга страна, ако бъде направено правителство със същите 4 партии, политиците ще се опитат без да се променят, да направят нещо, допълни той.

Райчев определи като позитивна позицията на президента Румен Радев. Според него поведението на „Продължаваме промяната“ е разбираемо, след като са възникнали като центристка формация и са сглобили „четири несглобяеми неща – БСП с ДБ, плюс Слави Трифонов с неговия личен маниер“.

Според Райчев от пролетта на тази година „Продължаваме промяната“ са започнали да вървят вдясно и в момента са дясната партия в България и навлязоха в полето на „Демократична България“. Той допълни, че е по-вероятно двете формации да се съюзят.

Райчев подчерта, че социолозите не мерят ръст на „Възраждане“, защото офертата им е много радикална.

„Дълбоко съм убеден, че българинът не желае втори 10 ноември“, изтъкна той.

Социологът каза още, че шансовете за правителство са 50:50.

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *